Datering
Maker Onbekend

Pijpaarden beeldje van een zeeheld met admiraalstaf.

Pijpaarden beeldje, waarschijnlijk voorstellende een zeeheld met een admiraalsstaf in de rechterhand. De onderzijde van het beeldje is afgebrokkeld, evenals de linkerarm. Het beeldje staat op een metalen pin in een plastic houder.
Pijpaarden beeldjes zijn waarschijnlijk een bijproduct van de pijpenbakkers waar het materiaal zijn naam aan dankt. Het is een zeer fijne klei die door het ontbreken van ijzerdelen bij het bakken wit blijft. Voordat er pijpen van werden gemaakt werd de klei overigens ook al gebruikt voor het maken van beeldjes.
De jas die het beeldje draagt is waarschijnlijk een Justaucorps of Rock. Deze kwam rond 1670 in de mode en was geïnspireerd op de Militaire overjas. Vooral herkenbaar zijn de brede mouwomslagen die in de loop der tijd steeds breder werden. Verder draagt het beeldje een Cravatte, een halsdoek geïnspireerd op de halsdoeken die Koratische huurlingen in dienst van Lodewijk XIV droegen en welke mode de Koning van hen overnam. Over de linkerschouder hangt een bos lislussen, zogenaamde lissen. De haardracht is waarschijnlijk een pruik met lange pijpekrullen tot op de schouders. Deze kenmerken zijn te plaatsen in de Lodewijk XIV-stijl die duurde van ca. 1675 tot 1715. Er zijn gelijksoortige beeldjes bekend waar op de linkerborst een ster is geplaatst die waarschijnlijk hoorde bij de Orde van de Kousenband. Die beeldjes zijn zeer waarschijnlijk beeltenissen van koning-stadhouder Willem III. Dit beeldje mist de ster en is daarom waarschijnlijk geen afbeelding van Willem III. (bron: Mario Kolk, Willem III in pijpaarde, in: Poldervondsten. Een cultuur-historisch magazine, 2010, nummer 3, p. 18-23.)
Literatuur: - Willem III in pijpaarde, in: Poldervondsten. Een cultuur-historisch magazine, 2010, nummer 3, p. 18-23.

Identificatie
Titel
Pijpaarden beeldje van een zeeheld met admiraalstaf.
Objectnummer
FSM-1977-217
Objecttype
  • Beelden
    Algemene term voor een driedimensionaal beeldhouwwerk, echter meestal gebruikt voor een gestalte van een godheid, heilige, mens of dier. Een beeld staat niet zelden op een sokkel of console. (Religieus Erfgoedthesaurus)Vrijstaande driedimensionale voorstelling in natuursteen, hout, ivoor, terracotta, beton, keramiek, gips, metaal of kunststof. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000000755
Over
Onderwerpen
  • Zeelieden
Werk
Lengte
7.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Pijpaardewerk
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA