De gapercollectie van Stichting Management voor Apothekers en de Gezondheidszorg

In het archief van het voormalig Drogisterijmuseum in Maarsen bevindt zich een grote hoeveelheid documentatie met betrekking tot gapers. Dit archief werd in 2016 ondergebracht in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, locatie Breukelen en is alleen toegankelijk na schriftelijke toestemming van de voormalig beheerder van het Drogisterijmuseum. Op het archief zelf bestaat nog geen toegang.

In het laatste kwart van de vorige eeuw maakte Jan Honingh een inventarisatie van bewaard gebleven gapers. Als achtergrond bij deze inventarisatie schreef Honingh bovendien een uitgebreid manuscript over allerlei aspecten van de gaper. Zowel het manuscript als de inventarisatie zijn onderdeel van de collectie van Stichting Management voor Apothekers en de Gezondheidszorg en bevinden zich in het depot van het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. Een incomplete voorloper van Honinghs inventarisatie is te vinden in Klaas Woudt, Over de gaper als uithangteken ([s.l.]: Chibret 1980), p. 48.

In het Zuiderzeemuseum bevindt zich ook het grootste deel van de gapers uit de verzameling van de Haarlemse drogist Anton van Os (1889-1982). Hij wist vanaf de jaren ’30 tot aan zijn overlijden maar liefst vijftig gapers uit het hele land bijeen te brengen. De meeste exemplaren zijn te zien in de vaste tentoonstelling Zeg eens AAA, maar ook in het depot van het museum bevindt zich nog een aantal gapers.

Meer informatie: https://www.nationaalfarmaceutischmuseum.nl/ 

Bekijk de gapercollectie op Zuiderzeecollectie hier