Datering
Roken en zouten
Film, bestaande uit archiefmateriaal uit eind jaren '20 en jaren '30 over het roken en zouten van vis. De film is gemaakt voor het Zuiderzeemuseum en werd vertoond in het museum. Deze film over roken en zouten van vis is gemaakt voor het Zuiderzeemuseum. De film bestaat geheel uit archiefmateriaal. Volendamse vrouwen maken vis schoon, deze worden aan staken geregen en in een rookkamer geplaatst (de beelden van de rookkamer zijn gemaakt in Huizen). Deze werkzaamheden werden veel door vrouwen verricht en vaak ook 's nachts. Na het roken worden de vissen van de staken afgehaald en verder verwerkt. De vis wordt met vrachtwagens vervoerd (op de beelden rijden de wagens vanuit Monnickendam). Op de Nieuwmarkt in Amsterdam staat een viskraam met haring van de gebr. Oosterbaan. Het pellen en schoonmaken van ansjovis werd veel door kinderen gedaan. Beelden van deze werkzaamheden. De ansjovis werd met zout ingelegd en de vaten worden dichtgemaakt en verzegeld, dit is waarschijnlijk in Enkhuizen opgenomen. Op deze wijze kon de vis wel 7 jaar bewaard worden, bijvoorbeeld in een pakhuis bij het Veem in Amsterdam.
Reacties