Datering

Roken en zouten

Film, bestaande uit archiefmateriaal uit eind jaren '20 en jaren '30 over het roken en zouten van vis. De film is gemaakt voor het Zuiderzeemuseum en werd vertoond in het museum. Deze film over roken en zouten van vis is gemaakt voor het Zuiderzeemuseum. De film bestaat geheel uit archiefmateriaal. Volendamse vrouwen maken vis schoon, deze worden aan staken geregen en in een rookkamer geplaatst (de beelden van de rookkamer zijn gemaakt in Huizen). Deze werkzaamheden werden veel door vrouwen verricht en vaak ook 's nachts. Na het roken worden de vissen van de staken afgehaald en verder verwerkt. De vis wordt met vrachtwagens vervoerd (op de beelden rijden de wagens vanuit Monnickendam). Op de Nieuwmarkt in Amsterdam staat een viskraam met haring van de gebr. Oosterbaan. Het pellen en schoonmaken van ansjovis werd veel door kinderen gedaan. Beelden van deze werkzaamheden. De ansjovis werd met zout ingelegd en de vaten worden dichtgemaakt en verzegeld, dit is waarschijnlijk in Enkhuizen opgenomen. Op deze wijze kon de vis wel 7 jaar bewaard worden, bijvoorbeeld in een pakhuis bij het Veem in Amsterdam.

Identificatie
Titel
Roken en zouten
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-audiovisuals-100000134
Over
Onderwerpen
  • Visserij
    Het beroepsmatig of als ontspanning vangen van vis. (AAT)
  • Kinderarbeid
    Het geregeld aan het werk zetten van kinderen (ook in loondienst).
  • Kind
    Mensen die zich in de eerste ontwikkelingsfase van het leven bevinden. (AAT)
  • Visverwerking
    Activiteiten en werkzaamheden en behoeve van het consumptiegereed maken van vis.
Werk
Duur
00:06:12
Afmetingen
video
Genre
documentaire
Fysiek medium
audiovisueel materiaal
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden