Datering
Maker Onbekend

Waterpas. Houten huis met touw en lood.

Waterpas. Houten huis in geschulpte driehoekig vorm. In de bovenpunt is een touw bevestigd, met daaraan een loden gewicht. Bij een horizontale stand hangt het touw verticaal langs een getrokken streep. Ontbrekend touw en gewicht zijn later bijgemaakt.
Afkomstig van timmerman B. de Boer te Oppenhuizen.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1978, p. 13 - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Waterpas. Houten huis met touw en lood.
Objectnummer
FSM-1978-120
Objecttype
  • Waterpassen
    Het belangrijkste onderdeel van het instrument is de libel of het niveau, een gebogen glazen buisje dat, op een luchtbel na, gevuld is met ether. Op het buisje is meestal ter weerszijden van het midden een streepje aangebracht, zodat de bel precies in het midden kan worden gemanoeuvreerd. Het buisje werd in een uitholling aan de bovenzijde van een houten balkje van 20-100 cm lengte geplaatst. Soms is er in het balkje langwerpige uitholling aan de zijkant die als handgreep dient. Ook heeft dit type waterpas vaak koperen zoolbeslag en openingen aan de zijkant, zodat de bel ook aan de zijkant zichtbaar is. Meestal is aan de korte zijde eveneens een dergelijke libel geplaatst om te kunnen controleren of een element verticaal staat. Waterpasbellen waren los verkrijgbaar in lengten van 30 tot 150 mmo De dikten waren 6 tot 12 mmo
  • Meetinstrumenten
    Wordt gebruikt voor instrumenten of houders voor het meten van bijvoorbeeld de omvang, hoeveelheid, massa, plaats of het vermogen, uitgedrukt in een standaardeenheid of een vastgestelde hoeveelheid. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000000721
Over
Onderwerpen
  • Oppenhuizen
Werk
Breedte
43.0 cm
Hoogte
60.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden