Datering
Maker Eise Andeles II

Eise Andeles, Leeuwarden - Confiturenstel (1756).

Confiturenstel; zilveren stander met twee kristallen potten. De stander heeft een gladde grondplaat.Daarop zijn twee houders voor de glazen potten gemaakt. De houders bestaan uit drie poten die doorlopen naar boven en daar zijn voorzien van een nagenoeg vierkanten rand en een ronde binnenrand. Tussen de beide houders een gladde zilveren plaat met gecontourneerde randen en twee gaten. In deze plaat is gegraveerd: 'O.B.W.'. In het midden van deze plaat een stam (gestapelde balustervormen) met daarop een gecontourneerde handgreep. De potten zijn van gals. De onderkanten zijn licht conisch van vorm en zijn voorzien van geslepen facettten. Daarboven een verdikking die op het breedste deel is versierd met geslepen ovalen en stervormen. boven de verdikking zwenkt de rand naar buiten. Het deksel is op de rand eveneens voorzien van geslepen ovalen en stervormen. De knop van het deksel is zodanig geslepen dat het de vorm heeft van een pijnappel.
Eise Andeles II. gedoopt te Leeuwarden 12 maart 1731. Zoon van Hillebrand Andeles, conrector van het gymnasium, en Hopkje Buma. Trouwde in 1760 met Doetje Bokma. Meester in 1752. Laatste vermelding: boete betaald (gildeboek) in 1765. De gegraveerde inscriptie O.B.W. duidt erop dat het confiturenstel in bezit is geweest van het Old Burger Weeshuis van Sneek. Het O.B.W. heeft meer zilver in eigendom dat door Eise Andeles II is gemaakt. De inscriptie is waarschijnlijk niet in de 18de eeuw aangebracht maar circa een eeuw later: de letters zijn niet 18de-eeuws. De kristallen potten dateren van circa 1875. Ze passen precies in de zilveren houder die er voor gemaakt schijn te zijn. De merken aan de onderzijde van de houder zijn onmiskenbaar autentiek. Het lijkt waarschijnlijk dat de zilveren houder omstreeks 1875 is gemaakt met gebruikmaking van een bodem die is gezaagd uit een 18de-eeuws stuk zilver, bijvoorbeeld een dienblad.

Identificatie
Titel
Eise Andeles, Leeuwarden - Confiturenstel (1756).
Objectnummer
FSM-1996-011
Objecttype
  • Confiturenstellen
  • Serviezen
    Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden. (AAT-Ned)Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei (uitgezonderd het couvert) dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt, zoals borden en bekers. Met name in het verleden werd serviesgoed ook wel gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000002457
Over
Onderwerpen
  • Weeshuizen
    Een weeshuis is een gesticht of instelling voor de verzorging van ouderloze kinderen en kinderen voor wie de ouders niet zelf kunnen zorgen. (Wikipedia)
  • OBW
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Eise Andeles II
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden