Datering
Maker Onbekend

Handzaag met versierd houten handvat.

Handzaag met versierd houten handvat. Vier zaagschroeven. Rechte bovenkant met aan het einde een nokje.
literatuur: - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Handzaag met versierd houten handvat.
Objectnummer
FSM-1983-262
Objecttype
  • Handzagen
    Deze loopt naar voren lets smaller uit. De tanden staan naar de punt toe iets voorover, op stoot. Een grove handzaag heeft 25 tanden op 10 cm, een fijne 36. De lengten lopen vanaf ca. 25 cm, maar meestal van 40 tot 90 cm. Gebruikelijk is een 'Engelse' handgreep, maar er kwamen er ook voor met een pistoolhandgreep.
  • Zagen
    Werktuig bestaande uit een platte strook staal, aan een zijde getand, bevestigd in een handvat en dienende om vaste (houten, maar ook metalen of stenen) voorwerpen door een heen en weer gaande beweging in stukken te verdelen of te vormen. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000002660
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
66.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Staal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA