Datering
Maker Onbekend

Booromslag, afkomstig van scheepswerf Lantinga te IJlst.

Booromslag met houten knop en handgreep. Tweedelige stalen bek.
De boormomslag is afkomstig van scheepswerf Lantinga te IJlst.
literatuur: - F. Boschma 'De scheepswerf Lantinga te IJlst' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1981, pp. 45-65 - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Booromslag, afkomstig van scheepswerf Lantinga te IJlst.
Objectnummer
FSM-1985-032
Objecttype
  • Booromslagen
    Booromslagen zijn metalen handgereedschappen om gaten te kunnen boren. Nadat de gewenste spiraalboor in de booromslag is vastgeklemd, kan men beginnen met boren door aan het wiel van de booromslag te draaien. Booromslagen zijn er in verschillende typen en uitvoeringen. Elk materiaal vergt een speciale spiraalboor. Naast de spiraalboren zijn er nog diverse losse andere boren in de handel voor andere boorbewerkingen, zoals de centerboor en de verzinkboor. Ook deze boren zijn er in diverse maten.
  • Boren
    Werktuig met aan het uiteinde een smal puntje waarmee draaiende een rond gat gemaakt kan worden in een harde stof. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003912
Over
Onderwerpen
  • Scheepsbouw
    De vaardigheid of het bedrijf van het bouwen van schepen. (AAT-Ned)
  • IJlst
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
33.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden