Datering
Maker Onbekend

Twee open boekenkasten afkomstig uit de H.B.S. te Sneek.

Twee open boekenkasten. De kasten hebben aan de bovenzijde een geprofileerde rand en zijn beschilderd in houtimitatie (eiken).
De kasten zijn afkomstig uit de H.B.S. aan de Westersingel te Sneek.

Identificatie
Titel
Twee open boekenkasten afkomstig uit de H.B.S. te Sneek.
Objectnummer
FSM-1986-092
Objecttype
  • Kasten
    Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Boekenkasten
    Kasten om boeken in te zetten waarbij meestal meerdere planken door een deur worden ingesloten. Ze verschillen van 'boekenplanken' die een openkast-systeem hebben waar boeken op staan. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000004545
Over
Onderwerpen
  • Onderwijs
    Te gebruiken voor het vakgebied dat zich bezighoudt met het gehele proces van het overbrengen van kennis, attitudes, vaardigheden of sociaal gewaardeerde karakter- of gedragseigenschappen. Gebruik 'opleiden' voor de specifieke activiteiten die betrekking hebben op het doelbewust overdragen van kennis, vaardigheden of sociale normen aan anderen. (AAT)
  • HBS
    Hogere burgerscholen (HBS) waren een type voortgezet onderwijs in Nederland dat in de 19e en 20e eeuw werd aangeboden. Binnen de bredere categorie van middelbare scholen gaven HBS-scholen een brede algemene opleiding met een sterke nadruk op wetenschappelijke vakken, bedoeld voor leerlingen die door wilden stromen naar het hoger onderwijs.
Werk
Breedte
30.0 cm
Hoogte
225.0 cm
Lengte
230.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden