Datering
Maker Onbekend

Omslagdoek van zwarte tule en zijde.

Omslagdoek van zwarte tule en zijde. V-vormig. Versierd met noppen en band. De sluiting ontbreekt. Slijtage langs de hals.
De doek is mogelijk gedragen door Hylkia Halbertsma-Kingma (Makkum, 26 maart 1826 - Sneek, 7 aug. 1875). Ze is in 1850 getrouwd met Johannes Halbertsma (Grou, 26 mei 1827 - Sneek, 28 feb. 1884), boterhandelaar te Sneek.

Identificatie
Titel
Omslagdoek van zwarte tule en zijde.
Objectnummer
FSM-1987-357
Objecttype
  • Omslagdoeken
    Grote vierkante, rechthoekige of driehoekige stukken stof die worden gedragen over de bovenkleding om schouders en armen te bedekken. (AAT-Ned)Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
  • Doeken
    Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005190
Werk
Breedte
cm
Hoogte
45.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Tule
    Textiel gemaakt van dunne zijde, polyamide of kunstvezel waarvan de mazen zeshoekig zijn; wordt gebruikt voor hoeden, sluiers, balletpakken en damesjurken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Zijde
    Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst voor haar productie is de zijderups (Bombyx mori), ze behoort tot de orde van de Lepidoptera of schubvleugeligen. Er zijn ook bepaalde spinnen die geschikt zijn voor de zijdeteelt. Terwijl de rupsen er hun cocon mee maken, weven spinnen er hun web van. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Ook deze stoffen worden aangeduid met de term zijde.
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)Textile is literally 'all that is woven. The word is derived from the Latin word 'texere' meaning to weave. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden