Datering
Maker Onbekend

Witte doopmuts van tule.

Witte doopmuts, versierd met rouches van kant, zijdeband en borduurwerk.
De doopmuts was voor Sidonia Catharina Miedema, geboren 23 mei 1870. De doopmuts is waarschijnlijk gedragen in combinatie met de ondermuts met inv.nr. 1989-236. Sidonia Catharina Miedema (23 mei 1870 - 29 juli 1953) trouwde met Syds Lieuwes Sytsma (27 maart 1868 - 7 nov. 1939). Dit zijn de ouders van Grietje Sytsma (geboren 8 nov. 1904), de echtgenote van A.M. Sustring, de schenkster.

Identificatie
Titel
Witte doopmuts van tule.
Objectnummer
FSM-1989-237
Objecttype
  • Doopmutsen
    Muts die de dopeling draagt tijdens de doopplechtigheid. Wordt afgenomen bij de doop met het water.
  • Mutsen
    Hoofddeksel van textiel zonder harde rand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000006234
Werk
Breedte
20.0 cm
Hoogte
cm
Lengte
30.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Tule
    Textiel gemaakt van dunne zijde, polyamide of kunstvezel waarvan de mazen zeshoekig zijn; wordt gebruikt voor hoeden, sluiers, balletpakken en damesjurken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Zijde
    Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst voor haar productie is de zijderups (Bombyx mori), ze behoort tot de orde van de Lepidoptera of schubvleugeligen. Er zijn ook bepaalde spinnen die geschikt zijn voor de zijdeteelt. Terwijl de rupsen er hun cocon mee maken, weven spinnen er hun web van. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Ook deze stoffen worden aangeduid met de term zijde.
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)Textile is literally 'all that is woven. The word is derived from the Latin word 'texere' meaning to weave. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden