Datering
Maker Tjalling Halbertsma

Spotprent op de verloving van Johannes Halbertsma en Hylkia Kingma.

Spotprent. Tekening, inkt en waterverf op papier. Het prent is gemaakt op de verloving van Johannes Halbertsma uit Grou en Hylkia Kingma uit Makkum. Op het vel zijn 10 taferelen te zien: de brievenstroom tussen Grou en Makkum, een pianospelende vrouw die haar 'cavalerist' mist, etc. etc.
Johannes Halbertsma (Grou 1827 - Sneek 1884) was de zoon van Tjalling Halbertsma (Grou 1792-Grou 1852) en Tettje Klazes Sjollema. Johannes trouwde in 1850 te Makkum met Hylkia Kingma. De tekenaar is waarschijnlijk de vader van Johannes, Tjalling Halbertsma. Hij signeerde een tekening met daarop de portretten van de leden van het gezin van ds. Joost Halbertsma (Grou 1789 - Deventer 1869), zijn broer. Deze prent, in het bezit van dr. H. Halbertsma te Amersfoort, is afgebeeld in 'Het Geliefde Grouw' van W. Keikes (Alphen a.d. Rijn, 1988). De overeenkomsten in stijl tussen de portretten van het gezin Halbertsma en de spotprent zijn groot. Ook de broer van Tjalling (Petrus) en zijn zuster Etty (1870-1955) tekenden (bv. bij reisverslagen en brieven)

Identificatie
Titel
Spotprent op de verloving van Johannes Halbertsma en Hylkia Kingma.
Objectnummer
FSM-1992-135
Objecttype
  • Spotprenten
    Getekende afbeeldingen, die gewoonlijk met scherpzinnigheid en humor en kritiek leveren op actuele gebeurtenissen, maatschappelijke gewoonten of politieke tendensen. (AAT-Ned)
  • Tekeningen
    Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000007985
Werk
Breedte
cm
Hoogte
16.0 cm
Lengte
49.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Tjalling Halbertsma
Datering
Materiaal
  • Papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden