Datering
Maker Onbekend

Jaaglijn van een skûtsje.

Jaaglijn. Aan een kant een ingesplitst metalen oog, waar de trekzeel in bevestigd kon worden. De lijn is kort geslagen, om rek te voorkomen.
De jaaglijn voor het trekken van schepen is afkomstig van één van de schepen van schipper Fokke Harkes van der Meulen. Harke Fokkes van der Meulen (de Valom), getrouwd met Joukeje Jacobs Jansma, had een skûtsje van 25 ton, genaamde De Jonge Leeuwkje (gebouwd te Burgum). Zoon Fokke Harkes van der Meulen, getrouwd met Reintsje van der Veen, nam het skûtsje over. Erna nam hij een skûtsje van 36 ton over van Hendrik de Vries te Kollum: de Hoop op Welvaart, gebouwd bji Barkmeijer te Briltil/Enumatil. Het volgende schip van Fokke van der Meulen was de Groninger bolpraam Vrouw Tijtje, in 1916 overgenomen van Geert Spijker. Het laatste schip van Van der Meulen was een steilsteven (wâldhulkje) van 64 ton, in 1926 gebouwd bij Remkes en Bodewes te Veendam.
literatuur: - Henk Bos, 'Trekken en jagen' in: SPiegel der Zeilvaart 1 aug. 1983, pp. 12-15.

Identificatie
Titel
Jaaglijn van een skûtsje.
Objectnummer
FSM-1992-138
Objecttype
  • Jaaglijnen
    Dunne lijn (touw) voor het jagen, meestal 250 vaam.
  • Trekzelen
    Brede linnen band die om de borst werd gedragen, en waaraan de treklijn was bevestigd.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000007989
Over
Onderwerpen
  • Skûtsjes
    Oorspronkelijk kleine Friese tjalken met een lengte tot circa 12 meter. De naam wordt tegenwoordig ook gegeven aan grote vrachttjalken die jaarlijks deelnemen aan het skûtsjesilen. (MARDOC)Zeilend, stalen kanaalscheepje met ronde vormen en kromme steven, sterk naar binnenvallend boeisel op voor- en achterschip, breed berghout met stuiten, gaffeltuig met de fok op een botteloef, uitgerust met een zogenaamde onderstijker voorzien van een wegerij, diepverzonken roef. Bij lengtes van 12 tot ruim 14 meter vaak rond de 3,3 meter breed. De grotere maten tot ca. 18 x 4,2 m. De holte bedroeg over het algemeen niet meer dan 1,2 meter. (De Binnenvaart)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels. A rope or cord is a means of tying things together, or of transmitting tensile forces. In the latter case, one often uses a thicker variety, cable or zeel consisting of strands twisted together. These in turn are threads or fibers twisted around each other.Cord; bundle of yarn that is first spun into a thread, after which several threads are beaten into a strand or carbine. Several karparts together form a rope.Heavy cord, at least 6.35 mm in diameter, formed by twisting together two or more strands of natural or artificial fiber. (Applied Arts Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden