Datering
Maker Onbekend

Mutsplooirek met daarbij dunne en dikke stokjes.

Mutsplooirek van hout: een rechthoekig raamwerk met een schuifbalkje dat schuift over de lange zijden. bij het rek horen twee verzamelingen stokjes: dikke en dunne.
Het mutsplooirek werd gebruikt voor het stijven en plooien van de achterrand van floddermutsen. De te plooien achterrand van de floddermuts werd van de bol afgehaald, gewassen en gesteven en vervolgens in zigzagvorm op de stokjes gelegd. De stokjes werden naast elkaar in het rek geplaats. Na droging en strijken bleef de rand in het gepijpte model. Het rek en de stokjes zijn afkomstig van de grootouders van de schenkster, te weten Lammert Geerligs en Japke Kloostra uit Jutrijp.

Identificatie
Titel
Mutsplooirek met daarbij dunne en dikke stokjes.
Objectnummer
FSM-1994-034
Objecttype
  • Mutsplooigerei
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008279
Werk
Breedte
26.0 cm
Hoogte
48.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA