Datering
Maker Onbekend

Doosje met letter- en cijfersjablonen en een tamponeerkwast.

Doosje met drie bladkopren sjablonen: een met de letters A-M, een met de letters N-Z en een met de cijfers 0-9. Daarbij een tamponeerkwast en een porseleinen bakje met blauwe verf. Volgens opschrift op het doosje te gebruiken voor 'Wäsche Stickerei'.
De sjablonen zijn afkomstig van de grootouders van de schenkster, te weten Lammert Geerligs en Japke Kloostra uit Jutrijp.

Identificatie
Titel
Doosje met letter- en cijfersjablonen en een tamponeerkwast.
Objectnummer
FSM-1994-036
Objecttype
  • Sjablonen
    Het wordt gebruikt om de vorm over te brengen op een ander oppervlak door verf te spuiten door de uitsnijdingen. Sjabloneren is een methode om een ontwerp aan te brengen op een voorwerp. Het sjabloon wordt op het te decoreren voorwerp gelegd, waarna de kleur (verf, kleurstof of grafische materialen) wordt aangebracht door het uitgeknipte deel. Sjabloneren wordt algemeen toegepast voor het aanbrengen van herhalende patronen bij de decoratie van interieurs.(Conservation Dictionary)
  • Tamponeerkwasten
    Een kwast als gereedschap bestaat uit samengebonden vezels waarmee een substantie op een voorwerp aangebracht kan worden, of om schoon te maken.Met een tamponeerkwast wordt de verf al stotend aan gebracht.
  • Kwasten
    Kwasten zijn schildergereedschappen om te verven, te teren, te witten, te reinigen enz. Zij bestaande uit samengebonden bundel of bundels vezelachtig materiaal in verschillende vorm of grootte aan een platte of ronde steel vastgemaakt. Kwasten zijn grover dan penselen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008414
Werk
Breedte
8.2 cm
Hoogte
1.5 cm
Lengte
14.3 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden