Datering
Maker Onbekend

Houten lijmtang.

Houten lijmtang. De houten spindel heeft schroefdraad en een achtzijdig handvat. Verstevigd met een ijzeren bout. De onderzijde van de lijmtang is niet meer haaks.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1980, p. 20 - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Houten lijmtang.
Objectnummer
FSM-1980-212
Objecttype
  • Lijmtangen
    Een lijmtang of - schroef is een gereedschap van hout of metaal om planken en houtverbindingen bij het lijmen tegen elkaar te klemmen. Oorspronkelijk meestal van beukenhout. Bestaat uit twee evenwijdige regels waartussen aan één zijde een verticale stijl is aangebracht. Om de toch relatief grote krachten op te vangen, is tussen het bovenste en onderste vaste deel van de tang een ijzeren staafje aangebracht in een gleuf in het stijltje. De staaf is boven en onder vast aangeschroefd. In het vrije einde van de onderste regel draait een pen met houtenschroef, waarmee de te lijmen verbinding kan worden vastgeklemd. Grote lijmschroeven hebben soms twee verbindingsstangen. Bij te grote kracht kan de houten schroefpen breken. De spanwijdte tussen de beide horizontale delen is van 8 tot 36 cm en wellicht meer. Sedert de tweede helft van de 19de eeuw zijn er ook lijmtangen van ijzer. Het aan te schroeven deel kan langs een ijzeren staaf verschoven worden. Aan de beide smalle zijden zijn ribbels aangebracht waarop het onderste dwarse deel van de tang zich vast kan klemmen.
  • Klemgereedschap
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008657
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA