Datering
Maker Fa, Louwmans en Co.

Meterstok, vervaardigd door de firma Louwmans te Sneek.

Meterstok met koperen eindstukjes. Ingekerfde verdeling in decimeters en centimeters. Bij het verstelbare eindstukje staat '1 meter'.
Het merk L werd gebruikt door de firma Louwmans te Sneek van zeker 1870 tot en met 1907. Deze firma maakte veel maten en gewichten, Zelfs zodanig veel dat de ijkers van het ijkkantoor van Leeuwarden (nr. 15) tot eind 1874 op de fabriek kwamen om te ijken. In 1903 verhuisde het bedrijf van Sneek naar Wenum (bij Apeldoorn) omdat de vele gebouwen aan de Gedempte Pol niet goed geschikt te maken waren om te voldoen aan de Arbeids- en veiligheidswet. In Wenum betrok de firma een voormalige levensmiddelenfabriek.
literatuur: - J.J. de Vos, De Historie van de firma Louwmans en Co. (niet uitgegeven manuscript) - M.A. Holtman, Meten en wegen in Friesland (Uithuizen, 1994) - G.M.M. Houben en D.A. Wittop Koning, 2000 jaar Gewichten in de Nederlanden (Lochem, 1980) - www.oudegewichtjes.nl

Identificatie
Titel
Meterstok, vervaardigd door de firma Louwmans te Sneek.
Objectnummer
FSM-1989-1055
Objecttype
  • Meterstokken
  • Meetlatten
    Maatlatten zijn geijkte meetgereedschappen, gebruikt in wagen voor onder andere het opmeten van laken. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)Rechte lat van hout of metaal, waarop een verdeling in maateenheden is gegraveerd, meestal in duimen. De lengte was meestal lof 4 voeten. Er is vaak aan de bovenzijde een gaatje gemaakt om de meetlat te kunnen ophangen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010573
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
112.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Fa, Louwmans en Co.
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA