Datering
Maker Onbekend

Stuk schildersgereedschap.

Stuk schildersgereedschap. Twee met een scharnier aan elkaar bevestigde stukken hout, die met een schroef vastgedraaid kunnen worden. Aan binnenzijde sporen bladgoud.
De functie van het stuk schildersgereedschap is onduidelijk. Mogelijk is het gebruikt om er de kwetsbare velletjes bladgoud veilig in op te slaan. Het is afkomstig van de familie Zietsma te Nijland, een aantal generaties huis- en rijtuigschilders: - Jouke Klazes Zietsma (geboren 1822) - Ulbe Joukes Zietsma (1864-1931) - Epeus Gerardus Ulbes Zietsma (1891-1971) - Jouke Ulbes Zietsma (1889-1968)
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 17 juni 1974um 1973-1974, p. 33-34

Identificatie
Titel
Stuk schildersgereedschap.
Objectnummer
FSM-J-266-B
Objecttype
  • Schildersgereedschap
    Schildergereedschappen zijn bijvoorbeeld kwasten, penselen, paletten, paletmessen, spantangen en nietpistolen. Een schildersezel is een in hoogte verstelbaar werktuig, waarop de kunstschilder zijn werkstuk kan plaatsen. Atelierezels zijn meestal zwaar uitgevoerd voor de standvastigheid, voorzien van kleine wieltjes en een verstelmechanisme. Veldezels, die bedoeld zijn voor het schilderen in de buitenlucht, zijn vaak driebenig, lichtgebouwd en inschuifbaar en inklapbaar. Voor de ambachtelijk schilder zijn er gereedschappen als kwasten, schuurpapier, roller en plamuurmes enz.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010856
Over
Onderwerpen
  • Huisschilders
    Zij die een laag verf aanbrengen op de oppervlakte van zaken als muren, meubels of voertuigen. (AAT)
  • Nijland
Werk
Breedte
7.3 cm
Hoogte
3.5 cm
Lengte
17.9 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden