Datering
Maker Onbekend

Plankje met de brandmerken van de kuipers die botervaten maakten.

Plankje met daarin de brandmerken van de kuipers die botervaten maakten. Het plankje is aan de bovenzijde rond gemaakt en aan de onderzijde is er eveneens een ronding in het hout gemaakt. Onder het ophanggaatje het jaarmerk 1902. Eronder elf afdrukken van brandmerkstempels: PH, KP, GB, EP, M v d W, AB, RK, DS, MW, HZ en P v Z.
Om gelijke grootte van de botervaten te garanderen moest een kuiper beëdigd zijn en zijn brandmerk op zijn vaten achterlaten. Alleen de op het plankje ingebrande merken waren op de vaten toegestaan. Eenzelfde soort plankje heeft inv.nr. 1989-1044.

Identificatie
Titel
Plankje met de brandmerken van de kuipers die botervaten maakten.
Objectnummer
FSM-N-077
Objecttype
  • Brandijzers
    De vuurbok in de open haard was een meestal uit twee delen bestaande ijzeren constructie waarop men bijvoorbeeld hout of turf kon leggen, zodat er lucht onder kon komen, wat de verbranding bevordert. De vuurbok in de open haard was een meestal uit twee delen bestaande ijzeren constructie waarop men bijvoorbeeld hout of turf kon leggen, zodat er lucht onder kon komen, wat de verbranding bevordert.
  • Stempels
    Gereedschap met een ijzeren steel. zoals ook beitels die hebben. Onderaan zijn enkele korte rijen punten op de wijze van een bouchardhamer ; Beitels die los aan de steel bevestigd zijn maar zo dat ze niet draaien kunnen. De stokbeitel dient om met behulp van een hamer ijzeren platen af te hakken. (MARDOC)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011750
Over
Onderwerpen
  • Botervaten
  • Kuiperijen
    Een kuiperij is een werkplaats waar houten kuipen en vaten of tonnen gemaakt worden. (Wikipedia)
  • Sneek
Werk
Breedte
10.5 cm
Hoogte
34.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA