Datering
Maker Henk J. de Feyfer

Reproduktie van een wachtlei.

Reproduktie van een wachtlei. Bord met in de onderste helft een zestal concentrische cirkels van 32 gaatjes. In de bovenste helft zes horizontale rijen van 13 gaatjes. Met ophangtouw en pinnetjes.
De reproduktie werd vervaardigd door H. de Feijfer, conciërge van het museum Het Behouden Huijs te Terschelling. Een wachtlei werd gebruikt door de roerganger van een schip. Op de wachtlei werd de koers en en snelheid per uur bijgehouden. De gaten in de onderste helft geven de windstreken aan in zes cirkels. Wordt nu op het eerste uur van de wacht bijvoorbeeld Noord gestuurd, dat zet de roerganger een pennetje bij Noord. Houdt men het volgende uur Noordoost, dan komt het tweede pennetje in het tweede gat bij N.O. In de gaten van de onderste helft werd de snelheid bijgehouden: per uur de mogelijkheid 1-13 mijl aan te geven door middel van een pinnetje. Werd in het eerste uur 3 mijl gevaren dan kwam er een pen in het derde gat van de eerste rij.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 7 april 1960 - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1960, p. 9

Identificatie
Titel
Reproduktie van een wachtlei.
Objectnummer
FSM-J-255
Objecttype
  • Wachtleien
  • Navigatie-instrumenten
    Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Alle daarvoor benodige instrumenten vallen onder de noemer navigatie-instrumenten. Voorbeelden daarvan zijn een kompas, de jacobsstaf, de passer, een verrekijker, de sextant, een land- of zeekaart en een parallellineaal.Navigation is the art of planning and following a route in order to move from one's current position to one's destination. All instruments required for this purpose fall under the heading of navigational instruments. Examples include a compass, the Jacob's staff, the compass, binoculars, the sextant, a land or sea chart and a parallel ruler.
  • Reproducties
    Wordt gebruikt voor kopieën van kunstafbeeldingen, kunstobjecten of andere gewaardeerde afbeeldingen of objecten, die zijn gemaakt zonder de bedoeling te misleiden; heeft betrekking op kunstafbeeldingen, ook fotografische reproducties; duidt op een meer precieze en getrouwe imitatie dan de term 'kopieën (afgeleide objecten)'. Gebruik de term 'vervalsingen' als er sprake is van misleiding. (Project Fotografie)Copies of art images, art objects, decorative arts, or other valued images or objects, made without intent to deceive; with regard to art images, it includes photographic reproductions. The term implies more precise and faithful imitation than does the term "copies (derivative objects)." Where the intent is to deceive, see "forgeries" or "counterfeits." For prints copying other two-dimensional works, typically dating from before the widespread use of photography, use "reproductive prints." (Project Fotografie)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012344
Werk
Breedte
20.5 cm
Hoogte
37.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Henk J. de Feyfer
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden