Datering
Maker A. Nobel

A.J. Nobel, Schoonhoven - kerkboek met zilveren boekbeslag.

Kerkboek. Gedruk in 1918. Lederen band voorzien van een enkel zilveren slot. Het slot is versierd met graveerwerk (bladmotieven) en in ajour. In het slot geen inscriptie. Blijkens een etiket op het voorkaft is het kerkboek verkocht door L. Wielinga te Sneek.
Het kerkboek, dat is gedrukt in 1918, is voorzien van een ouder slot. Het is afkomstig uit de familie Gonggrijp uit Bolsward. Omdat het in Sneek is verkocht is het waarschijnlijk dat het behoord heeft aan Jiskjen Gonggrijp-Postema, de moeder van de legatrice. Jacob Gonggrijp (geboren te Sneek op 7 december 1906 en overleden te Bolsward op 4 juni 1989), Catharina Gonggrijp (geboren te Sneek op 18 maart 1911 en overleden te Bolsward op 25 mei 1995) en Dieuwke Aafke Gonggrijp (geboren te Sneek op 9 december 1914 en overleden te Bolsward op 10 januari 1995) waren de kinderen van Frederik Gonggrijp en Jiskjen Postema. Frederik Gonggrijp is geboren op 24 mei 1871 te Harlingen als zoon van Yede Gonggrijp en Eva Catharina Huizinga. Hij werd slager in Sneek. Hij trouwde op 18 mei 1903 met Jiskjen Postema, die was geboren op 21 mei 1878 in Makkum. Zij was dochter van Jacob Postema (overleden 10 april 1915 te Makkum?) en Dieuwke Stellingwerf (overleden 30 mei 1912 te Makkum?). Frederik Gonggrijp overleed in Sneek op 14 maart 1939 en zijn vrouw Jiskjen overleedn in Wassenaar op 3 juni 1963. Hun drie kinderen bleven ongehuwd. Catharina, die het langst leefde, liet haar bezit na aan het museum.

Identificatie
Titel
A.J. Nobel, Schoonhoven - kerkboek met zilveren boekbeslag.
Objectnummer
FSM-1995-328
Objecttype
  • Kerkboeken
    1. Algemene term in de rooms-katholieke kerk voor een boek van religieuze aard, die gebeden, godvruchtige oefeningen en soms ook hymnische teksten bevatten. 2. In de reformartorische kerken is het de benaming voor een boek waarin behalve het Nieuwe Testament, het psalm- en gezangboek, de liturgische formulieren en belijdenisgeschriften zijn opgenomen. 3. In de oud-katholieke kerk wordt de benaming kerkboek gebruikt voor een boek met de teksten voor de eucharistieviering, de getijden en de sacramentsbedieningen, dat door de kerkgangers wordt gebruikt. Het boek komt alleen voor in gedrukte vorm. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Boekbeslag
    Het geheel van (edel)metalen, geornamenteerde bescherm- en/of versierstukken op kostbare boeken. De delen (kunnen) zijn: de hoeken, een centraal middendeel, klamphouders en klampen en een houder met ring middenboven voor een draag- of vergrendelingsketting.
  • Boeken
    Verzamelingen van houten of ivoren tabletten, of vellen papier, perkament of soortgelijk materiaal, die blanco, beschreven of bedrukt zijn, en die aan elkaar zijn geregen of gebonden. Gewoonlijk vele gevouwen en gebonden bladen met ononderbroken drukwerk of tekst; wanneer het gedrukt materiaal betreft gaat het vooral om een gebonden band of een band van redelijke formaat. (AAT-Ned)Items comprising a collection of leaves of paper, parchment, wood, stiffened textile, ivory, metal tablets, or other flat material, that are blank, written on, or printed, and are strung or bound together in a volume. (Project Fotografie)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012542
Werk
Breedte
3.5 cm
Hoogte
12.0 cm
Lengte
7.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. A. Nobel
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA