Datering
Maker F.H. Pijttersen

Profielschaaf: insnij-kraal.

Profielschaaf met beitel. Insnij-kraal. Het schaafblok is gemerkt met het merk van F.H. Pijttersen te Sneek en de schaafbeitel met het merk van F.W. Dürholz.
De schaaf is afkomstig uit de timmerzaak van H.F. Ringnalda, gevestigd aan de Singel te Sneek. F.H. Pijttersen had een schavenfabriek in Sneek. Hij onderhield goede contacten met Nooitgedagt te IJlst, die de fabriek in juli 1891 van hem overnam. Ook leverde hij schaven die vervaardigd werden door Peter Duesing uit Anholt (Westfalen - Duitsland). De duitse schaven kenmerken zich doordat de schaafbeitel is geplaatst onder een hoek van 50°. De schaven die Pijttersen zelf maakte hebben een schaafbeitel onder een hoek van 45°.
literatuur: - G. van der Sterre, Onderzoek van de schaven van het Fries Scheepvaart Museum te Sneek (Leiderdorp, z.j.) - Brief G. van der Sterre aan Fries Scheepvaart Museum d.d. 14 sep 1995. - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Profielschaaf: insnij-kraal.
Objectnummer
FSM-1995-381
Objecttype
  • Kraalschaven
  • Profielschaven
    Er zijn talrijke schaven waarmee een profiel kan worden geschaafd. Zij werden geleverd in breedten van 1/4 tot 2, oplopend met 1/8.
  • Schaven
    Gereedschap dat wordt gebruikt om het oppervlak van hout glad en egaal te maken door er houtkrullen af te schaven. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013102
Werk
Breedte
2.0 cm
Hoogte
7.0 cm
Lengte
25.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. F.H. Pijttersen
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Staal
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden