Datering
Maker Hoeker

Fa. Hoeker en zn., Amsterdam - prijsbokaal, zeilprijs: De Sneeker Cup.

Prijsbeker op voet met deksel. Op de stam bladvormige steunen in Jugendstil. Op de beker in geel email een band en het opschrift 'DE SNEEKER CUP'. Op de voorzijde het insigne van de Zeil Ver. Sneek. Op het deksel boeiers met witte zeilen en de Waterpoort.
Het ontwerp van de beker is van Th.K.L. Sluijterman (1863-1931), docent aan de Haarlemse School voor Kunstnijverheid. De ornamentiek is in Jugendstil. Voorheen was Sluijterman naturalist met veel krullen, na 1900 veranderde zijn stijl: strakker en geometrische motieven. Hij vervloekt de Art Nouveau als een ziekte, voortaan volgt hij de stijl van de functioneel contructivisten als Berlage. Na 1914 is de Delftse Art Nouveau definitief voorbij. De beker werd in opdracht van een aantal Sneker notabelen vervaardigd om het wedstrijdzeilen in boeiers en jachten te stimuleren. De firma Hoeker en zoon te Amsterdam (1897-?) werd gevraagd de beker te maken. De opdrachtgevers droegen de beker over aan de Zeilvereeniging Sneek. Met name in de lokale pers was er wel kritiek op het feit dat in een stad waar nog meerdere zilversmeden aktief waren de opdracht tot het maken van de beker was gegund aan een Amsterdamse firma. Zilversmid Ate de Groot Boersma uitte zijn ongenoegen met een kort een veelzeggend briefje aan de zeilvereniging: 'De ondergetekende geeft kennis dat hij bedankt als lid van de voorz. vereeniging w.g. A.de Groot Boersma, zilverwerker in Echte Sneeker Cuppen'.
De Sneeker Cup werd op 21 aug. 1901 gewonnen door H. Vrolijk te Sneek, met het jacht Maria. Ook in 1902 won H. Vrolijk de Sneeker Cup (medailles met de inv.nrs. 1984-120 en 1984-121) evenals in 1903 (definitief). In 1907 werd een nieuwe wisselprijs gemaakt (inv.nr. 1987-370).
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 8 juli 1947 - Ingekomen brieven 29 juni 1983. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1984, p. 21 - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1987, p. 22-23 - Edo Dijksterhuis "Het einde van de slaoliestijl" in: NRC handelsblad 28 juni 2001 - Themanummer van Cachet, tijdschrift voor kunstliefhebbers, Glansrijk Gewonnen!, nummer 24 2003.

Identificatie
Titel
Fa. Hoeker en zn., Amsterdam - prijsbokaal, zeilprijs: De Sneeker Cup.
Objectnummer
FSM-Z-112
Objecttype
  • Prijsbekers
  • Zeilprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013282
Over
Onderwerpen
  • Waterpoort
    Een waterpoort is een uit één of meer bogen bestaande poort over een rivier, kanaal of haven, aan weerszijden voorzien van torens, dienende om door een valhek of andere middelen de doorvaart te verhinderen.
  • Sneek
  • Zeilsport
  • Sneek
Werk
Hoogte
39.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Hoeker
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden