Datering
Maker Harmanus Harmens Ament

H. Ament, Joure - Zilveren avondmaalskelk.

Zilveren avondmaalskelk. Geribbelde voet. De kelk is aan de onderzijde met knorren versierd en is aan de bovenzijde glad. Op de voet is gegraveerd 'Doet dit tot mijner gedagtenis. Lucas 22 Vers 19' en aan de binnenzijde 'S.S. Sybes 1843'.
Harmanus Harmens Ament. Geboren Ballum (Ameland) in 1806. In 1833 zilversmid te Joure. Tevens gouddraadwerker. Hij bleef het vak uitoefenen tot 1873. Werd opgevolgd door zijn zoon Tjalling Ament. Overleden te Joure in 1888. Ament was doospgezind, vandaar waarschijnlijk dat hij uit Woudsend de opdracht kreeg tot het maken van de beker.
De beker is afkomstig uit de Doopsgezinde Kerk van Woudsend. De schenker van de beker is Sybe Symen Sybes, achterkleinkind van Melle Ypes, die een van de gebrandschilderde ruitjes schonk aan de Doopsgezinde Kerk te Woudsend (inv.nr. 1980-033). Hij was schout van Woudsend, President van de Onderlinge Brandwaarborg Maatschappij en stichter van het Sybesfonds.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1985, p. 36

Identificatie
Titel
H. Ament, Joure - Zilveren avondmaalskelk.
Objectnummer
FSM-1985-418
Objecttype
  • Kelken
    Een kelk is een een- of meerledige open vorm, met of zonder standwerk. Kelken komen ook voor in metaal en glas. Kelken komen voor vanaf ROMV. (ABR)
  • avondmaalsserviezen
  • Kerkzilver
    Te gebruiken voor verschillende voorwerpen zoals collecteschalen, miskelken en wierookvaten, meestal van zilver of goud, die zijn bedoeld voor kerkelijk gebruik.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013869
Over
Onderwerpen
  • Doopsgezinden
  • Woudsend
Werk
Breedte
cm
Hoogte
15.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Harmanus Harmens Ament
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA