Datering
Maker Onbekend

Zilveren legpenning van een tentoonstelling van de Friesche Maatschappij van Landbouw.

Zilveren legpenning. VZ: afbeelding van het wapen van Friesland, omgeven door een krans van eikeloof en het omschrift 'Friesche Maatschappij van Landbouw'. KZ: lauwertak en daaronder 'Tentoonstelling Sneek / 2 Aug. 1893 / 1ste Prijs / 1/4 vat boter / van H. v.d. Zijl / Offingawier'.
De legpenning is afkomstig uit de familie Bouma te Oegstgeest / Warnsveld. De schenker Dirk Bouma uit Oegstgeest is zoon van tandarts Albert Dirk Bouma uit Oegstgeest. De vader van Albert Dirk was Dirk Jetze Bouma, geboren 23 nov. 1865 en overleden 11 jan. 1938 te Sneek. Hij was vertegenwoordiger van Bartels Oliefabriek te Sneek. Hij was getrouwd met Grietje Alberda (Sneek 1871-1915). De ouders van Dirk Jetze Bouma waren Jetze Bouma (Sneek, 1836 - Warnsveld, 1911) en Grietje Bakker (1839-1924). Jetze Bouma was samen met zijn broer Nammen Gerben de opvolger in de meelfabriek G.N. Bouma en zonen van hun vader Gerben Nammen Bouma (1801-1879), die was gevestigd aan de Singel te Sneek.

Identificatie
Titel
Zilveren legpenning van een tentoonstelling van de Friesche Maatschappij van Landbouw.
Objectnummer
FSM-1996-098
Objecttype
  • Legpenningen
    Grote gedenkpenningen zonder oogje bestemd om in een etui te liggen. Gebruik draagpenning voor een penning met een oog. Grote gedenkpenningen zonder oogje bestemd om in een etui te liggen. Gebruik draagpenning voor een penning met een oog.
  • Penningen
    Oude term voor muntstuk. Tegenwoordig de algemene benaming voor een op een muntstuk gelijkend voorwerp dat in woord en beeld herinnert aan bijvoorbeeld een bepaalde gebeurtenis (gedenkpenning), aan een speciale devotie (devotiepenning) of dient als teken van lidmaatschap (verenigingspenning).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013893
Over
Onderwerpen
  • Nijverheidstentoonstellingen
  • Offingawier
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA