Datering
Maker Onbekend

Spaanse oliekruik, vindplaats onbekend.

Oliekruik. Geel aardewerk. Hardgebakken. Aan de binnenzijde groen geglazuurd, en aan de buitenzijde groene glazuurstrepen.
De kruik is gaaf opgebaggerd uit de haven van Amsterdam. De aankoop geschiedde om vergelijkingsmateriaal te hebben voor de beschadigde kruik die werd gevonden in het pand Nauwe Noordehorne 15 te Sneek (inv.nr. L-217). Het is een zogenaamde Spaanse kruik, gemaakt voor het bewaren van olijfolie. Hoewel de naam anders doet vermoeden werden derglijke kruiken niet in Spanje maar in Noord-Afrika gemaakt. Veel van deze kruiken zijn in Nederland terecht gekomen met de de Spaanse troepen, tijdens de Opstand van De Republiek tegen Filips II. Het dateren van dergelijke kruiken is moeilijk, omdat ze eeuwenlang in dezelfde vorm zijn gemaakt.
literatuur: - G.D. van der Heide, Spaanse Kruiken, in: Antiek 1966 (1), nr. 3, p. 39. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1975-1976, p. 11 - Sneeker Nieuwsblad 16 juli 1975

Identificatie
Titel
Spaanse oliekruik, vindplaats onbekend.
Objectnummer
FSM-L-309
Objecttype
  • Kruiken
    HVorm van Michelsberg-aardewerk, waarbij de bodem vlak is en de aanwezigheid van hengsels het meest karakteristiek is. (ABR)
  • Bodemvondsten
    Bodemvondsten zijn archeologische vondsten te land, in tegenstelling tot archeologische vondsten onderwater. (Conservation Dictionary)Soil finds are archaeological finds on land, as opposed to archaeological finds underwater. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013969
Over
Onderwerpen
  • Amsterdam
Werk
Breedte
cm
Hoogte
28.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.Pottery is a fragile, low-temperature fired (600-900°C), porous ceramic that can be all kinds of color, with or without glaze.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden