Datering
Maker Onbekend
Zilveren elfstedenkruisje met daaraan bevestigd een beeldje van Minerva.
Zilveren Elfstedenkruisje. Schaatsprijs in de vorm van een Malthezer kruis. In het midden daarvan een cirkel, waarin een geëmailleerde afbeelding van het wapen van Friesland. Omschrift: 'DE FRIESCHE ELF STEDEN'. KZ: 7-12-1912 / mr. M.E. Hepkema / 13 uur 2 min'. Aan het kruisje is met een ketting een beeldje van Minerva bevestigd: vrouwenfiguur met helm, speer en schild met Medusakop.
De medaille is afkomstig uit de boedel van Jacob Tjebbo Minderts Hepkema, overleden op 30 juni 1994 te Leeuwarden. Hij was de zoon van Mr. Mindert Evert Hepkema, oprichter en voorzitter van de Vereeniging De Friesche Elf Steden. Het elfstedenkruisje is van de eerste Elfstedentocht die Hepkema organiseerde en die hij zelf reed. Bij de inschrijving voor de Elfstedentocht van 1909, toen nog uitgeschreven door de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Oefening (Pim Mulier) en georganiseerd door de Friesche IJsbond, was Hepkema te laat geweest. De Bond voor Lichamelijk Oefening had de IJsbond ter elfder ure opgedragen de inschrijving te beperken tot 25 (toen hadden zich al 48 ingeschreven). Uit woede daarover heeft hij in 1909 de Friesche Elf Steden Vereniging opgericht.
Het beeldje van Minerva (met volledige wapenrusting geboren uit het hoofd van Zeus, zij streed met Perseus tegen Medusa) verwijst naar de studententijd van Hepkema. In 1900 begon zijn rechtenstudie in Leiden. Hij was lid van het studentencorps Minerva aldaar. Leden van de Commissie kregen, nadat zij een jaar deze functie hadden vervuld, een zilveren beeldje van Minerva, met de bedoeling het aan een horlogeketting te dragen. Later werd het beeldje vervangen door een penning met een afbeelding van Minerva, omdat de speer van Minerva gaten in de kleding maakte.
Het kruisje en het beeldje zijn zeer afgesleten. Hepkema moet ze inderdaad aan zijn horlogeketting hebben gedragen. Over de autenticiteit van de medaille bestaat twijfel. Van de Elfstedentocht van 1912 zijn er meerdere kruisje in het bezit van Hepkema geweest: het kruisje aan het Minervabeeldje (1994-375), de medaille in de lijst (1994-376) en in het boek Triomf en tragiek is nog een ander kruisje van 1912 van Hepkema afgebeeld (pag. 27).
literatuur:
- 'Ontmanteling van het bolwerk der Hepkema's' in: Leeuwarder Courant 29 aug. 1994, p. 11.
- J. Lolkama, Triomf en tragiek in de historie van de Elfstedentocht (Franeker, 1986)
- Ingekomen stukken, brief van mr. K.J. Cath aan Fries Scheepvaart Museum d.d. 20 sep. 1995.
- Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1994, p. 28-29
Reacties