Datering
Maker Suzanna Catharina Berkhout
Erepenning van het Fries Genootschap van Geschied-, Oudheid- en Taalkunde.
Erepenning. Gegoten metaal. VZ: afbeeldingen van een zeeschip, een kerk met zadeldaktoren en een opengeslagen boek. KZ: drie pompeblêden en '1827-1977' en het omschrift Fries Genootschap van Geschied- Oudheid- en Taalkunde'.
De penning is gemaakt door Suus Boschma-Berkhout ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Fries Genootschap van Geschied-, Oudheid- en Taalkunde in 1977.
Suzanna Catharina Berkhout werd op 31 mei 1922 geboren op West-Java (Indonesië), als dochter van Frans Marie Christoffel Berkhout en Clara Maria Francisca van Loon. Haar vader was secretaris-generaal Waterstaat en Wederopbouw in Nederlands-Indië en hoogleraar aan de Technische Hogeschool Delft. Suzanna (Suze, Suus) werd aanvankelijk opgeleid als kraamverzorgster, maar volgde na de Tweede Wereldoorlog een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam.
Ze genoot bekendheid door haar vele figuratieve beelden, die op tal van plaatsen in Nederland verwijzen naar historische of literaire personages. Een daarvan is het beeld van Mata Hari in Leeuwarden, dat ze in 1976 maakte.
Ze huwde in 1954 met Cornelis Boschma, ambtenaar Monumentenzorg van het departement van OK&W, en werd moeder van vijf kinderen. In 1963 vestigden zij zich in Leeuwarden, vanaf 1989 in Goutum. Suus Boschma-Berkhout overleed op 2 juli 1997 in Alphen aan den Rijn. (Bron: RKD, Wikipedia)
De penning komt uit het bezit van Hermanus Gooike van Slooten. Geboren te Leeuwarden 28 aug. 1913 en aldaar overleden 24 juli 1994. Zoon van Ybe van Sloten en Janke Kramer. Enkele dagen na zijn geboorte verhuisd naar Harlingen. Op zijn 18de jaar terug naar Leeuwarden. Trouwde op 25 juli 1945 te Sneek met Geesje Kaan (geboren Wommels 5 sept. 1916 en overleden Groningen 3 maart 1996). Herman van Sloten was eigenaar van het Veem- en opslagbedrijf Dirk de Vries en Co. te Leeuwarden (opslag en verwerking van granen en levensmiddelen). Van Slooten vervulde veel maatschappelijke functies. Op het gebied van de cultuur: penningmeester van het Fries Genootschap van Geschied- Oudheid- en taalkunde (20 jaar), besturen van het Fries Museum en van het Fries Scheepvaart Museum, bestuur van de Ottema-Kingma-Stichting (sinds de oprichting in 1955), actief in het het Genealogysk Wurkferbân van de Fryske Akademy, voorzitter van de Culturele Raad van Leeuwarden. Op het gebied van water- en ijssport: bestuur van de Vereniging de Friesche Elf Steden (40 jaar), secretaris van de Koninklijke Zeilvereniging Oostergoo (30 jaar), het Stamboek Ronde en Platbodemjachten. Voorts was Van Slooten betrokken bij de aankoop en overdracht van het Statenjacht Friso. Geesje van Slooten-Kaan was net als haar man actief in de culturele sector (lerares nijverheidsonderwijs en lid van de costuumcommissie) en in de watersport (wedstrijdzeilen). In 1984 kreeg Van Slooten van prins Bernhard de Zilveren Anjer.
literatuur:
- 'Zilveren Anjer voor Herman van Slooten' in Leeuwarder Courant 1 juni 1984.
- Nederlands Patriciaat nr. 77 (1993) pp. 468-470.
Reacties