Datering
Maker Albert Kooyker

Zilveren scheerhout. Vrouwe Maria-prijs van de Regionale Friese Reünie.

Zilveren scheerhout. Gegraveerde met krulmotieven en het opschrift '1967 - Vrouwe Maria 1977'. Aan het scheerhout een rode wimpel. Het scheerhout draait in een zilveren trommelstok, die wordt bekroond door een uitgezaagde afbeelding van een zeilschouw. De trommelstok staak op een houten stander. Op deze stander een zilveren plaat met inscriptie 'Regionale Friese Reünie / Heeg 1978 / Grote Open Schouwen'. Op de zijkant van de stander veertien zilveren plaatjes met daarop de namen van de winnaars: Mutiara van A.G. van Son (1978, 1979, 1981), Coboutje van J.H. Loos (1982), Vrouwe Maria van P.J. Zaaijer (1983, 1984, 1986, 1987, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994).
Albert Kooiker is zilverzsmid in Sneek, vanaf 1974. Hij werkt in de zilversmederij Klavertje Vier (gevestigd aan de Singel). Het houtwerk is gemaakt door Jan P. Walker te Den Haag. De prijsstander was een zeilprijs in de klasse van de Grote Open Schouwen, die werd verzeild bij de wedstrijden van het comité Regionale Friese Reünies van het Stamboek Ronde en Platbodemjachten te Heeg. Aanvankelijk werd er in deze klasse gezeild om een beker. Deze werd in 1977 definitief gewonnen (driemaal achtereen of vijfmaal in totaal). Daarom werd in 1978 het zilveren scheerhout ingesteld door Piet J. Zaaijer en zijn vrouw M. Zaaijer-Schotte. Hun schouw De Vrouwe Maria was in 1977 tien jaar oud. De stander kon niet definitief gewonnen worden. Toen A.G. van Son de prijs driemaal achtereen won kreeg hij een herinnering.

Identificatie
Titel
Zilveren scheerhout. Vrouwe Maria-prijs van de Regionale Friese Reünie.
Objectnummer
FSM-1997-156
Objecttype
  • Scheerhouten
    Tussen de eerste en de tiende heklat aangebrachte dunnere soort kluften. Wordt toegepast in het westen van het land. Zie kluften.
  • Zeilprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015510
Over
Onderwerpen
  • Schouwen
  • Stamboek ronde en platbodemjachten
Werk
Breedte
21.0 cm
Hoogte
37.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Albert Kooyker
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA