Datering
Maker Onbekend

Zilveren koffietrommel. Zeilprijs uit 1867.

Koffietrommeltje. Rechthoekig van vorm, met afgeschuinde zijden. Versieringen in de vorm van arabesken, knorren en friezen. Op het deksel een bloemvormige knop.
De koffietrommel is een zeilprijs die in 1867 werd uitgeloofd door prins Hendrik de Zeevaarder en werd gewonnen door de families Van der Feer en Wouda te Sneek met de boeier Bever. Volgens overlevering in de familie Wouda zou het trommeltje in 1866 gewonnen zijn. Maar volgens berichten in de Sneeker Courant waren er in 1866 in Sneek geen zeilwedstrijden, in verband met de cholera. In 1865 werd er wel gezeild en was Prins hendrik ook aanzwezig en logeerde bij burgemeester Hans wouda aan het Kleinzand, maar hij loofde geen prijzen uit. Dat deed hij bij de Hardzeildag van 21 aug. 1867 wel. In dat jaar won de Bever in de tweede klasse van 'Boeyers en jagten' een zilveren koffietrommeltje, uitgeloofd door Prins Hendrik, der Nederlanden. Het in de familie overgeleverde jaartal moet derhalve wel 1867 zijn.
Opmerkingen van Prof. dr. Joh. ter Molen, directeur van Nationaal Museum Paleis het Loo: Het merk 833M kan niet anders dan op het in Nederland vereiste gehalte van 833/000 voor tweede gehalte zilver duiden. Prins Hendrik zal misschien de koffietrommel hebben besteld in Luxemburg, waar destijds de Nederlandse Koning Willem III groothertog was en Prins Hendrik als regent woonde. Het is niet onwaarschijnlijk dat in die tijd de Nederlandse voorschriften voor zilvergehaltes ook in Luxemburg werden nageleefd. Van een eigen Luxemburgs systeem in die periode is niets bekend.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1985, p. 27-28 - Leeuwarder Courant 16 en 23 aug. 1867 - S. ten Hoeve 'Herinneringen aan prins Hendrik de Zeevaart in het Fries Scheepvaart Museum' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1996, pp. 33-48.

Identificatie
Titel
Zilveren koffietrommel. Zeilprijs uit 1867.
Objectnummer
FSM-1985-006
Objecttype
  • Trommels
    Tamboeren zijn ringvormige of polygonale onderbouwen waarop koepels rusten. (Haslinghuis)
  • Zeilprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015571
Over
Onderwerpen
  • Boeiers
    Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.A round-built inland vessel, which lent itself to many uses and was widely used, among other things, for private transportation, as a market vessel, vcoor church attendance, transportation, pleasure boating and the like) (MARDOC)One of the most typical Dutch pleasure craft that entered service under various forms during the 17th century. It is generally characterized by its round shapes and its length-width ratio of 3:1. The yacht carries a so-called buoy rig also known as mizzen rig with a mainsail with curved gaff and boom, while the staysail is held out on a bottlenose rudder, the jib on a jib boom. The swords were broad and rounded. Boeiers were pre-eminent luxury ships, often beautifully decorated with carving and carving. They are still sailing today.Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)
  • Sneek
Werk
Breedte
11.0 cm
Hoogte
12.5 cm
Lengte
15.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA