Datering
Maker Onbekend
Zilveren gildepenning van het gilde van klein-, veer- of beurtschippers te Harlingen.
Gildepenning uit Harlingen. VZ: een naar rechts zeilende beurt- of veerschip met aan boord een aantal mensen. Het schip heeft een sprietzeil een een fok. In het veld het jaartal '1627'. KZ: een wapen met helmteken en acanthusloof. Het wapen is door twee horizontale balken verdeeld in drie velden. In het drie velden andreaskruisen: boven vier, midden drie en beneden twee. Boven het wapen 'VAN PARSIN' en rond het wapen het omschrift: 'AERENT . ISBRANTS . FINNER . VEERSCHIPPERS . GILDT'. In een later stadium is rond de penning een gladde rand en een kabelrand gemonteerd. De kabelrand is aan de bovenkant omgekruld tot ophangoog.
Eenzelfde soort gildepenning wordt beschreven en afgebeeld in het onderstaande werk van D.A. Wittop Koning. Het is de oudst bekende gildepenning van Harlingen. Opvallend is dat het schip op de daar afgebeelde penning de andere kant opvaart. De afgebeelde penning draagt een ander familiewapen, de initialen IS en de naam van IURIEN SCHELTES. De penning van Aerent Isbrants is afgebeeld in het onderstaand artikel van Y.N. Ypma. De penning van Aerent Isbrants is tot het moment van schenking steeds in de familie Persijn gebleven. Het wapen met de andreaskruisen is het familiewapen Persijn (Parsijn). Het woord FINNER is een functie-aanduiding. In het bestuur van een gilde is de finner (finder of vinder) de overheids-vertegenwoordiger. Niet na te gaan is wie de penning heeft gemaakt. Hoewel het gildearchief van Harlingen vrij goed is bewaard gebleven zijn de makers van de penningen daar niet in terug te vinden. Het gildearchief bestaat voornamelijk uit afrekeningen met het stadsbestuur.
literatuur:
- D.A. Wittop Koning, De penningen der Noord-Nederlandse ambachtsgilden (Amsterdam, 1978), p. 98, plaat 52
- Y.N. Ypma. 'Van zeilende beurtman tot eigenrijder. Amsterdam-Friesland vice versa' in: It Beaken, 37 (1975) nr. 3, pp. 204-222
Reacties