Datering
Maker P. & S. Dijkstra

Metalen wandbord, zeilprijs van de Sneekweek van 1939, gewonnen door Nellie van Gool.

Wandbord. Metaal. In het plat een gegraveerde afbeelding van de Waterpoort te Sneek. Erboven 'Sneek-week 1939' en eronder 'S.Z.C.'. De rand van het bord is met schulpvormen versierd.
Het bord is afkomstig uit de prijzencollectie van Nellie Metelerkamp Cappenburg van Gool. Nellie was een dochter van A. van Gool uit Hommerts, een succesvol wedstrijdzeiler in de zeven-meter-tien-klasse. Zijn twee dochters, Nellie en Corrie van Gool, beoefenden ook de zeilsport. Corrie zeilde vanaf 1937 in de Olympiajollenklasse (nr. 46 - scheepsnaam Fram) en na de Tweede Wereldoorlog in de valkenklasse (nr. 121 - scheepsnaam Fram). Nellie van Gool begon later met de zeilsport. Vanaf 1940 komt haar naam voor in de hardzeillijsten. Ze zeilde in de olympiajollenklasse (nr. 82 - scheepsnaam Popeye). In 1946 verhuisde ze naar Amsterdam. Ze is getrouwd met W. Metelerkamp Cappenburg, die ook in de olympiajollenklasse zeilde. De schenkster is een dochter van W. Meterkamp Cappenburg en Nellie van Gool.
In 1914 startte koperslager Klaas Dijkstra (1895-1969) in zijn ouderlijk huis in de Kloosterdwarsstraat een eigen atelier. Hij had zijn ervaring opgedaan bij de bekende zilversmid Thijs de Haas. Het bedrijf groeide snel en het personeelsbestand groeide naar 22 personen waaronder zijn broers, zuster en vader. Een belangrijke klant was Douwe Egberts, die producten van Dijkstra aanbood voor koffie- en theepunten. Deze voorwerpen werden gemerkt als “Friesche Koper Kunst” waardoor zij te onderscheiden waren van de in opdracht vervaardigde stukken. In 1929 kelderde de economie en daarmee de vraag naar koperen luxe-artikelen. Ook Douwe Egberts nam geen producten meer af. Klaas verliet het bedrijf en zijn broers Piet (1896-1966)en Sander (1901-1940) Dijkstra namen in 1937 het afgeslankte bedrijf over. Zij merkten hun voorwerpen met het merk “P&S Dijkstra” Na de dood van Sander in 1940 ging Piet Dijkstra verder met de uit het eigen bedrijf afkomstige ciseleur Hendrik Ferwerda. In 1944 kwam Jan Dijkstra (1928-2005) in dienst bij zijn vader Piet. Later nam hij de zaak over. Jaarlijks werd er o.a. door hem een koperen koekepan gemaakt voor de Sneker Panschipper.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1998, pp. 35-36

Identificatie
Titel
Metalen wandbord, zeilprijs van de Sneekweek van 1939, gewonnen door Nellie van Gool.
Objectnummer
FSM-1998-137
Objecttype
  • Wandborden
    Bord van aardewerk of tin voorzien van tekst en/of voorstelling, dat als sierobject of als gedenkteken aan de wand hangt.
  • Zeilprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015850
Over
Onderwerpen
  • Waterpoort
    Een waterpoort is een uit één of meer bogen bestaande poort over een rivier, kanaal of haven, aan weerszijden voorzien van torens, dienende om door een valhek of andere middelen de doorvaart te verhinderen.
  • SZC
  • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. P. & S. Dijkstra
Datering
Materiaal
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden