Datering
Maker Zilverfabriek Voorschoten

Prijsbeker, zeilprijs van zeilvereniging Oostergoo.

Zilveren prijsbeker. Cilindrisch van vorm, op standring. Glad zilver. Op de ene kant een opgesoldeerde, geëmailleerde afbeelding van het wapen van Oostergoo en op de andere zijde de inscriptie 'Koninklijke / Zeilvereeniging / Oostergoo / opgericht 1848'.
De beker is afkomstig uit de prijzencollectie van Nellie Metelerkamp Cappenburg-van Gool. Ze was een dochter van A. van Gool uit Hommerts, een succesvol wedstrijdzeiler in de zeven-meter-tien-klasse en de dertig-kwadraat-klasse. Hij was de winnaar van de beker. De zeven-meter-tien-klasse was een door de N.N.W.B. erkende beperkte klasse. De beperkingen van de klasse waren: lengte ten hoogste 2,15 meter, diepgang met meer dat 0,90 meter, en zeiloppervlak van grootzeil en fok ten hoogste 30 m². Het zeilteken was een streep met daaronder het zeilnummer. De klasse werd ook wel 'onder de streep' genoemd. Er werd veel geëxperimenteerd met de vorm van de romp, de kiel, etc. In de dertiger jaren was men dat moe. Het animo voor de klasse verdween. In 1936 besloot de N.N.W.B. daarom de klasse nieuw leven in te blazen door er een eenheidsklasse van de maken. Ir. S. Veeman ontwierp de boot naar voorbeeld van de boot van W. Geveke. De huis van gangen werd vervangen door een huid van latten. Zo ontstond de dertig-kwadraat-klasse.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1998, pp. 35-36

Identificatie
Titel
Prijsbeker, zeilprijs van zeilvereniging Oostergoo.
Objectnummer
FSM-1998-161
Objecttype
  • Prijsbekers
  • Zeilprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015880
Over
Onderwerpen
  • Oostergoo
  • Grou
Werk
Breedte
cm
Hoogte
7.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Zilverfabriek Voorschoten
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA