Datering
Maker Douwe Rypkema

Een paar Friese schaatsen van het merk Douwe Rypkema te Sneek.

Een paar Friese schaatsen. Platte halzen. De ijzers zijn bij de halzen versierd met een knopje. Volledig montuur. Het hakleer van van de rechter schaats is vernieuwd. De rest van het montuur is origneel. Gemerkt aan de voorkant van het ijzer met de letter R.
De vader van Douwe Rypkema was veekoopman. Douwe kiest voor het smidsvak en werkt als smidsknecht bij diverse smeden, onder anderen bij de Wed. Bijlsma te Hommerts. Rond 1885 vestigt hij zich als smid aan de Lemmerweg. Daar laat hij in 1889 een nieuw pand bouwen. In de Leeuwarder Courant van 19 januari 1887 roept 'D.S. Rijpkema, buiten het Hoogend te Sneek' kandidaten voor smidsknecht op zich te melden. Rijpkema maakt als smid onder andere het hekwerk voor de Jan van Nassauschool en de Rehobothschool. Hij is in hoofdzaak hoefsmid en maakt in de stille tijd schaatsen. Aanvankelijk welt hij het staal nog op bandijzer. Later koopt hij schaatsenstaal in van Douma's IJzerhandel te Sneek. De houten worden gemaakt door een thuiswerker. Het leerwerk wordt geleverd door de zadelmaker Klaas Niemeijer, die naast Rypkema woonde.
literatuur: - W. Blauw e.a. Friese Schaatsenmakers (Franeker, 1994), p. 115.

Identificatie
Titel
Een paar Friese schaatsen van het merk Douwe Rypkema te Sneek.
Objectnummer
FSM-1998-275
Objecttype
  • Friese schaatsen
  • Schaatsen
    Gebruiksvoorwerpen ieder bestaande uit een langwerpig, geslepen ijzer, bevestigd in een houten of metalen voetrust die met banden of riemen onder de voet wordt vastgemaakt of met een schoen één geheel vormt, waarmee men zich over het ijs voort kan bewegen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015997
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
37.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Douwe Rypkema
Datering
Materiaal
  • Beukenhout
    Beukenhout is het hout van de beukenboom (Fagus sylvatica). Het is een vaste, vrij harde, maar weinig weersbestendige houtsoort, bleekbruin van kleur met donkerbruine spiegels, onderhevig aan trekken. Deze houtsoort is wel bruikbaar voor gereedschap en niet geschikt voor funderingshout. Het hout is een belangrijke brandstof voor glasovens. (Haslinghuis)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Staal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden