Datering
Maker Onbekend

Dubbele of zoete blokschaaf.

Dubbele of zoete blokschaaf. Vlakke zool. Beitel van 5.7 cm (= 2¼ duim) met keerbeitel. Op de bovenkant en op de keg het met slagletters ingeslagen getal 69. Op de achterkant van de schaaf de letters 'GO'.
De schaaf was eigendom van Gerrit Ooms. Geboren 23 juli 1920 te Heerenveen. Verhuisde in 1923 naar Sneek. Beroep: aannemer in de wegenbouw. In zijn vrije tijd zeilde Gerrit Ooms. Eerst in een kano, vanaf 1948 in een Zomerweeldejacht. Vervolgens in een kajuitzeiljacht. En van 1957 tot 1962 in het regenboogjacht Griffioen (zeilnummer 70). In dat jacht deed Ooms meerdere malen aan wedstrijden mee. Op latere leeftijd voer hij in een motorkruiser.
Het dubbele of zoete in de naam van de schaaf wijst op het gebruik van een beitel met keerbeitel.

Identificatie
Titel
Dubbele of zoete blokschaaf.
Objectnummer
FSM-1999-123
Objecttype
  • Blokschaven
    De blokschaaf is, zoals de naam al zegt, vervaardigd uit een relatief kort blok hout, waarin een beitel is geplaatst. Die zit midden in het blok en er is enige afstand vrij tot de zijkant van het blok. De zool van de schaaf loopt aan beide zijden langs de beitel door. Oorspronkelijk was het blok meestal van eikenhout, later ook veel van beuken. Oude Nederlandse blokschaven hebben snijwerk aan de zijkant en versmallen naar de voorkant. De achterkant loopt omhoog als handgreep en steun voor de beitel en is aan de zijkant voluutvormig gesneden. Naar voren loopt de schaaf uit in een opstaande krul, die als handvat fungeert. Er zijn eenvoudiger schaven die wel dezelfde hoofdvorm hebben, maar de versieringen missen. Het meest gangbare type in de 20ste eeuw bestaat uit een blok met evenwijdige boven- en onderkant en zijkanten die soms aan voor- en achterzijde iets naar elkaar toelopen.
  • Schaven
    Gereedschap dat wordt gebruikt om het oppervlak van hout glad en egaal te maken door er houtkrullen af te schaven. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000016113
Werk
Breedte
6.0 cm
Hoogte
14.0 cm
Lengte
21.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden