Datering
Maker Onbekend

Zak van bruine canvas waarin zakhaken worden bewaard.

Zak. Bruine canvas. In de bovenrand metalen ringen. Daardoor een koord. In de zak werden zakhaken bewaard.
In de zak werden de zakhaken (inv.nrs. 1999-041 t/m 1999-055) bewaard. De verzameling los- en laadgerei behoorde toe aan een sjouwerman uit Dokkum. Zakhaken werden gebruikt bij het sjouwen van zakken en balen.

Identificatie
Titel
Zak van bruine canvas waarin zakhaken worden bewaard.
Objectnummer
FSM-1999-056
Objecttype
  • Zakken
    zaam voorwerp van soepel materiaal als stof, papier of plastic, dat op één zijde na, gesloten is en waar je dingen in kunt opbergen. (ABR)
  • Zakhaken
  • Haken
    Gebogen of gekromde instrumenten die worden gebruikt voor het ophouden of vastmaken van objecten aan een oppervlak. (Wikipedia)
  • Hijsgereedschap
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000016225
Werk
Breedte
35.0 cm
Hoogte
cm
Lengte
50.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)Textile is literally 'all that is woven. The word is derived from the Latin word 'texere' meaning to weave. (Wikipedia)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA