Datering
Maker Onbekend
Tuitkan, vervaardigd in Pingsdorf (Duitsland).
Tuitkan. Roodbakkend aardwerk. De buik van de pot is bol van vorm. Beneden een standring. Boven een licht uitzwenkende bovenrand die is voorzien van twee brede bandoren. Op de schouder van de buik is een tuit gemaakt. Onder tuit is in de buikwand een gaatje.
De tuitkan is rond 1958 gevonden naast de boerderij Popherne onder Ysbrechtum. De boerderij werd toen bewoond door de vader van de legatrice. Johannes Jelles Koopmans (geboren Raerd 21 okt. 1875, overleden in 1959 ?)
Pingsdorfpotten werden oorspronkelijk vervaardigd te Pingsdorf bij Keulen, later ook te Badorf en Siegburg in Duitsland en in Brunsum (Nederland). De eerste Pingsdorfpotten dateren van circa 900 na Christus. De grootste bloei is tussen de 10de en 11de eeuw. De potten zijn gevorm op de draaischijf en zijn klinkend hard gebakken. De vroegste potten zijn geel, de latere zijn oranje. Rond de bolle bodem is vaak een standring gemaakt met golvende plooiingen. De vroegste potten waren voorzien van 1 bandoor, de latere door 2 of 3 bandoren. De potten uit Pingsdorf werden verhandeld over Dorestad, later via Deventer (IJsselroute). Ze zijn gevondenin in Londen, het terpengebied en Hedeby (vikinghandelsstad in Sleeswijk Holstein).
literatuur:
- Mr. P.C.J.A. Boeles, Friesland tot de 11de eeuw (1951) pp. 437-439
Reacties