Datering
Maker P. Meijer

Bord waarop diverse seinen aan een baggermolen worden getoond.

Bord met geschilderde voorstelling van een baggermolen. Aan de seinmast zes gaten. Achter het bord een schuivend paneel met diverse combinaties van seinen, die op een baggermolen of werkschip kunnen worden gevoerd.
Het bord werd gebruikt op de Eerste Friese Zeilschool te Sneek. Met het bord werd aanschouwelijk onderwijs gegeven in de betekenis van seinen op werkschepen als baggermolens.

Identificatie
Titel
Bord waarop diverse seinen aan een baggermolen worden getoond.
Objectnummer
FSM-2001-622
Objecttype
  • Modellen
    1. Een nabootsing op kleine schaal van een object, vaak bedoeld als leer- en illustratiemateriaal. 2. Vormvoorbeeld om te kopiëren of als bron van inspiratie, bijvoorbeeld een ontwerptekening in een modellen- of voorbeeldboek. 3. Twee- of driedimensionale weergave op schaal van een te vervaardigen object, gemaakt door een kunstenaar ten behoeve van zijn opdrachtgever. (Religieus Erfgoedthesaurus)Weergaven of kopieën van een object die groter of kleiner zijn dan de feitelijke grootte van het weer te geven object, en waar bij de vervaardiging de exacte onderlinge verhoudingen zijn gehandhaafd. Een schaalmodel is meestal kleiner dan het origineel en wordt gebruikt ter illustratie van het object, als speelgoed of verzamelobject, of als hulpmiddel bij het construeren van het object op volledige grootte. Schaalmodellen kunnen één- of tweedimensionaal zijn. Schaalmodellen worden meestal vervaardigd op basis van een standaardschaal voor het betreffende product. Zo bestaat voor modeltreinen de populaire H0-schaal (schaal 1:87), voor scheepsmodellen is een schaal van 1:500 gangbaar en bij meubilair voor een poppenhuis een schaal van 1:12. (AAT)
  • Educatief materiaal
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000018008
Over
Onderwerpen
  • Zeilscholen
  • Sneek
Werk
Hoogte
55 cm
Lengte
46 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. P. Meijer
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden