Datering
Maker Onbekend

Uithangteken van Drogisterij De Wijde Gaper te Sneek.

Uithangteken in de vorm van een morenkop met geopende mond, een zogenoemde gaper. De moor heeft een bruine gelaatskleur, een snor en een sikbaard. Op de tulband is een halve maan te zien.
Apothekers en drogisten hadden vroeger als uithangteken vaak een gebeeldhouwde, meestal enigszins exotische mannenkop met een uitgestoken tong, die verwees naar het innemen van medicijnen of naar het uitsteken van de tong bij de dokter. In 1896 vestigde Johannes Wiardus Meijer zich als drogist aan het Leeuwenburg. Hij noemde zijn zaak De Wijde Gaper naar het uithangteken dat hij uit Workum naar Sneek meenam. Zijn nazaten, die behalve de drogisterij daarachter ook een fabriek voor vruchtsappen en likeuren hadden, lieten in 1900 een nieuw winkelpand bouwen naar ontwerp van architect Harmen Buursma. De gaper werd weer boven de deur geplaatst. In 1975 werd de drogisterij afgebroken ten behoeve van de uitbreiding in 1976 van Amicitia (Cine Sneek), waar de contouren van het oude pand op de gevel zijn aangebracht. De gaper, ontvreemd door studenten, dook weer op in Arnhem, keerde naar Sneek terug en kreeg een plaats bij de eigenaar van de drogisterij G. Berkhout in de Galigastraat.
literatuur: - Ton Schoenmakers en Jorien Jas, Slang Esculaap en Gaper, medisch-farmaceutische symbolen (Renswoude, 2003).

Identificatie
Titel
Uithangteken van Drogisterij De Wijde Gaper te Sneek.
Objectnummer
FSM-2004-100
Objecttype
  • Uithangtekens
    Borden met opschrift, veelal aan de gevel aangebracht en vooral gebruikt bij bars en winkels. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000019314
Over
Onderwerpen
  • Sneek
  • Drogisterijen
    Buildings housing retail businesses that include a pharmacy and often sell other articles, such as toilet requisites, stationery, magazines, newspapers, and light refreshments. (AAT)Gebouwen waarin detailhandelszaken zijn ondergebracht die onder meer een apotheek hebben en vaak ook andere artikelen verkopen, zoals toiletartikelen, kantoorbenodigdheden, tijdschriften, kranten en lichte versnaperingen. (AAT)
Werk
Breedte
36 cm
Hoogte
64 cm
Lengte
42 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA