Datering
Maker Albert Kooyker

Zilveren das- of reversspeld van de IJswegen Centrale Sneek-Wymbritseradiel-IJlst.

Zilveren reversspeld in de vorm van een ijshaak (met dop op de punt) met daarop een wapenschildje met daarop de letters S, W en IJ. Dit wapen is het embleem van de IJswegen Centrale Sneek-Wymbritseradeel-IJlst. De speld is verpakt in een kunststof doosje van zilversmederij Klavertje Vier te Sneek.
Deze reversspeld kreeg Dicky van der Werf vanwege zijn verdiensten voor IJswegencentrale Sneek - Wymbritseradiel - IJlst. De speld wordt verstrekt aan vrijwilligers na een 25-jarig dienstverband. Een belangrijke activiteit van de IJswegencentrale was het organiseren van de Elfmerentocht.
Dicky van der Werf is geboren in 1917. De vader van Dicky van der Werf was eigenaar van scheepswerf De Tijdgeest te Sneek. Er waren thuis zes broers. Een een oom, die mede-eigenaar van de werf was, had ook nog twee zonen. Voor Dicky van der Werf was geen werk in de scheepsbouw. Tijdens de economische crisis in de jaren dertig van de twintigste eeuw lukte het Dicky van der Werf als loopjongen te worden aangesteld bij Tjerk Wielinga, die een tassenhandel had aan de Wijde Burgstraat te Sneek. Hij deed leveranties en bracht luxe artikelen op zicht (in een mand) die gebracht en gehaald moest worden. Wielinga had geen kinderen. In 1939 wilde hij stoppen met werken. Daarom verkocht hij de zaak aan Dicky van der Werf. Naast zijn werk in de winkel deed Dicky van der Werf veel vrijwilligerswerk in de Sneker Gemeenschap: voor de zeilsport (SZC, KZVS en Sneekweek), voor het Skûtsjesilen (commissie De Sneeker Pan), voor de schaatssport (hij was onder andere rayonhoofd voor de Elfstedentocht), voor de voetbalsport en voor diverse andere activiteiten in Sneek.
Albert Kooiker is zilversmid in Sneek, vanaf 1974. Hij werkt in de zilversmederij Klavertje Vier (gevestigd aan de Singel). Vandaar dat hij in zijn werk nog een vijfde merkteken slaat: een klaver vier.
Literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 11 april 1974, 15 nov. 1956

Identificatie
Titel
Zilveren das- of reversspeld van de IJswegen Centrale Sneek-Wymbritseradiel-IJlst.
Objectnummer
FSM-2004-227
Objecttype
  • Eretekens
  • Reversspelden
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000019722
Over
Onderwerpen
  • IJshaken
    IJshaken zijn stokken met puntige haak om ijsschollen op de ijsvloer te halen. Veel gebruikt bij het vullen van ijsopslagplaatsen. (Van Dale)
  • IJswegencentrales
  • Elfmerentochten
  • Sneek
Werk
Lengte
7.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Albert Kooyker
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA