Datering
Maker Onbekend

Zilveren theezeef met een lekbakje van aardewerk.

Zilveren theezeef met een lekbakje van aardewerk. Rond van vorm. De zeef is versierd met een vier voorstellingen die op een regelmatige afstand van elkaar zijn geplaatst: een landschap met kerkje, een zeilscheepje, een molen, een huis/boerderij. De steel is bekroond met een cello spelende man. Het lekbakje is van aardewerk, blauw gedecoreerd met bloemmotieven. Het bakje staat op drie pootjes.
Tjitske van Rijs-Tiersma (Kubaard 31 oktober 1913 - Sneek 16 januari 2005) legateerde de theezeef. In haar werkzame leven was zij onderwijzeres. Sinds 22 juli 1957 weduwe van drs. Jan Brechtus van Rijs. Zijn vader, Jan van Rijs, schoonvader van Tjitske van Rijs-Tiersma was predikant te Tjerkwerd (1897-1933).
Literatuur: - Zie de documentatiemap, Rijs-Tiersma, Tjitske van. - Kalma, J.J. Naamlijst der Friese Hervormde Predikanten (1880 - 1959), Leeuwarden 1959, p. 120.

Identificatie
Titel
Zilveren theezeef met een lekbakje van aardewerk.
Objectnummer
FSM-2005-095
Objecttype
  • Theezeven
    Een theezeef is doorgaans een metalen zeefje om losse theeblaadjes op te vangen die uit de theepot in een theeglas kunnen komen. Bij het gebruik van thee in theezakjes is een theezeefje overbodig. De theezeef valt op door zijn kleine maaswijdte. Aangezien thee een zeer diverse deeltjesgrootte heeft, met ook nog gruis van breuk, het zogenaamde theestof, worden er hoge eisen gesteld aan de maaswijdte. Dit geldt ook voor de andere 'harde' zeven, zoals het thee-ei en de zeefkorf, die wat minder bekend is. Omdat een metalen theezeef nooit een micro-zeef is, zal deze altijd theestof doorlaten dat vervolgens in de thee te vinden blijft. Aangezien papieren theezakjes, zowel de kant-en-klare als de versies voor losse thee, niet met maaswijdte werken, laten deze nauwelijks theestof door in de thee. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020239
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.Pottery is a fragile, low-temperature fired (600-900°C), porous ceramic that can be all kinds of color, with or without glaze.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA