Datering
Maker Onbekend

Blokbeslag met ketting en haak, vermoedelijk deel van een halstalie.

Buitenbeslag van een, vermoedelijk, tweeschijfsblok. Smeedijzer. wangen, schijven en de as ontbreken. Aan de beugel een ketting van zes schakels waaraan een haak. De haak heeft onder de bevestiging een tweede kleinere haak. Waar de schakels elkaar en de beugel raken is het metaal zeer sterk versleten. Het geheel is gezandstraald.
Een dergelijke takel werd o.a. gebruikt in een halstalie op een botter. De haak werd in de halshoek van het zeil gestoken en door het tweeschijfsblok in combinatie met een tweede enkelschijfsblok het haak en hondsvot werd deze naar beneden getrokken.
literatuur: - Peter Dorleijn, De bouwgeschiedenis van de botter, Lelystad 1998, pp. 129-130.

Identificatie
Titel
Blokbeslag met ketting en haak, vermoedelijk deel van een halstalie.
Objectnummer
FSM-2008-156
Objecttype
  • Blokken
    Blokken is het aan elkaar kleven van tegen elkaar liggende windingen van een band.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021158
Werk
Breedte
9.5 cm
Hoogte
4.5 cm
Lengte
65 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA