Datering
Maker Onbekend

Beslag van een klauwvalsblok.

Buitenbeslag van een klauwvalsblok. Smeedijzer. Geen schijf. Eén haak over nagel. Aan één kant een vierkant gat tegen het meedraaien van de as. aan de andere kant een rond gat. Aan het eind van de haak een uitgesmeed oog waarin een schroefdraad is getpt voor een borgschroef. Het beslag is gezandstraald waarbij tamelijk diepe roestschade zichtbaar zijn geworden.
Om te voorkomen dat het touwwerk van de klauwval tegen de mast zou schavielen werd de schijf van de klauwval dwars op het schip geplaatst zodat de val daar vanaf de zijkant doorheen kon lopen. Het blok lag daarmee met de achterste wang tegen de mast.

Identificatie
Titel
Beslag van een klauwvalsblok.
Objectnummer
FSM-2008-157
Objecttype
  • Klauwvalsblokken
    De binnen of klauweval, ook zeileval genoemd, dient om de klauw van de gaffel op te hijsen. De touwen hiervoor lopen over het klauwevalsblok.
  • Blokken
    Blokken is het aan elkaar kleven van tegen elkaar liggende windingen van een band.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021159
Werk
Breedte
4.9 cm
Hoogte
6.2 cm
Lengte
23.6 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA