Datering
Maker Onbekend
Rookstandaard gewonnen tijdens een wedstrijd voor beurtschepen.
Rookstandaard. Glas op zilveren en houten voet. Geblazen kelk in de vorm van een drinkhoorn met een geschulpte rand. Het brede deel van de belk is bovendien voorzien van een decoratieve gravering. Onder aan de hoorn een Uitstulping waarmee de hoorn verbonden is aan de zilveren voet. Op de punt van de hoorn is een glazen plateautje gemonteerd waarop een rechthoekig blokje glas. De voet bestaat uit een donkere houten schijf op (oorspronkelijk) vier bolvormige benen pootjes (één is ooit vervangen door een in vorm en kleur afwijkende kraal) . Op de schijf een met gips gevulde zilveren voet waarin de hoorn gemonteerd is geweest. Deze voet is voorzien van een fijne gravure in bloemmotieven. In de voet twee merken. De gipsverbinding tussen voet en kelk is verdwenen waardoor beide los van elkaar zijn geraakt.
De rookstandaard is gewonnen als zeilprijs in een wedstrijd met beurtschepen door Jan Martens Dijk (Bergum 1851- Bergum 1906), schipper en later molenaar. In 1880 trouwde Jan Martens Dijk met Jacoba Willems Bos (Bergum 1852 - Bergum 1902). Uit dit huwelijk werd op 15 februari 1881 de bekende schilder en tekenaar Willem Jans Dijk geboren. In 1883 volgde dochter Geiske Jans Dijk. Echtgenote Jacoba overleed in 1902. Jan Martens Dijk overleed in 1906 als gevolg van een ongeluk met een molensteen waar hij onder raakte doordat zijn jas vasthaakte. Van de rookstandaard is een aquarel gemaakt door Willem Jans Dijk die er een onderschrift aan toevoegde: "Deze trofee heeft mijn vader gewonnen +- 1880 in een wedstrijd voor beurtschepen". (aquarel opgenomen in de collectie van het Fries ScheepvaartMuseum onder nr. 2008-202).
Willem Jans Dijk (Bergum 1881 - Den Haag 23 okt. 1970). Onderwijzer te Makkum, Slijkenburg, Nieuwkoop en 's-Gravenhage. Hij Tekende en schilderde autodidaktisch met adviezen van Dirk Nijland en tegelschilder J. ten Zwege. Trouwde met Hiltje Alkema, de dochter van scheepsbouwer Ynte Alkema, eigenaar van scheepswerf Welgelegen te Makkum. In de Tweede Wereldoorlog week Dijk uit naar de Galamadammen, dook er onder en maakte er vele tekeningen van verdwijnende bedrijfvaartuigen. De inhoud van 'De schoonheid onzer binnenschepen' (Amsterdam, 1963) kwam er tot stand. Zijn werk werd veel afgedrukt in de Waterkampioen, Schuttevaer en het Nederlands Zeewezen.
Reacties