Datering
Maker Bastiaan Jan Groeneweg

Twee borden met schiemanswerk.

Twee houten borden. Hardboard, voorzien van een opstaande vuren rand en aan de achterzijde bespannen met groene stof. Op bord A voorbeelden van knopen en de wijzen van beleggen op o.a. klampen, ringen en rondhout. Op bord B voorbeelden van takelingen en splitsen.
De knopenborden zijn door de vervaardiger gebruikt bij lessen schiemanswerk. Bastiaan Jan Groeneweg was een actief watersporter. Zijn grootvader van moederskant (familienaam Blom) was beurtschipper tussen Oud Beierland en Rotterdam. Mogelijk is daaruit de interesse voor het water te verklaren. In 1949 kocht de familie Groeneweg een Sachs zijboordmotor (2009-019) voor gebruik bij een vooroorlogse Canadese kano. Zij woonden toen in Den Haag en stalden de kano in Warmond. In 1953 verhuisde het gezin naar Diemen en de boot naar Vinkeveen. In 1960 werd naast de kano een teakhouten overnaadse kajuitsloep gekocht met een Archimedes buitenboordmotor. Toen deze te klein werd voor het gezin werd een Baarda grundel gekocht van 7.30m (één van de eersten) waarmee vele vaarvakanties in o.a. Friesland zijn gehouden. In 1973 verhuisde het gezin naar Bovenkarspel waar Groeneweg lid werd van de Watersport Vereniging Bovenkarspel. Na een paar jaar werd hij verkozen tot penningmeester. Na zijn pensionering zette Groeneweg o.a. een navigatie en een knopencursus op voor de leden. (naar een notitie van de schenkster)

Identificatie
Titel
Twee borden met schiemanswerk.
Objectnummer
FSM-2009-021
Objecttype
  • Schiemanswerk
    Alle werk in verband met knopen, splitsen enz. van touwwerk aan boord van schepen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021419
Werk
Breedte
50.5 cm
Hoogte
60.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Bastiaan Jan Groeneweg
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels. A rope or cord is a means of tying things together, or of transmitting tensile forces. In the latter case, one often uses a thicker variety, cable or zeel consisting of strands twisted together. These in turn are threads or fibers twisted around each other.Cord; bundle of yarn that is first spun into a thread, after which several threads are beaten into a strand or carbine. Several karparts together form a rope.Heavy cord, at least 6.35 mm in diameter, formed by twisting together two or more strands of natural or artificial fiber. (Applied Arts Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden