Datering
Maker Onbekend
Wervingsfolder voor het Prinses Marijke Internaat en de Willem Lodewijkschool.
Wervingsfolder. Tweekleurig drukwerk op wit papier. In het midden gevouwen. Op voorzijde de tekst: 'Schippers let op!'. Op de binnenzijde afbeeldingen in blauwe inkt van linksboven de Willem Lodewijkschool en rechtsonder het internaatschip Prinses Marijke'. verder een opsomming van de voordelen van het internaat en de school. Op de achterzijde contactgegevens van het schoolhoofd.
In de twintiger jaren van de twintigste eeuw was er in de Jan van Nassauschool te Sneek een klas bestemd voor schipperskinderen. In oktober 1930 werd besloten daar een eigen school van te maken. Na tijdelijk op enkele adressen gevestigd te zijn geweest kreeg de school in juni 1931 haar eigen gebouw aan de Johan Willem Frisostraat. Deze Willem Lodewijkschool werd op 4 juni 1931 geopend. In 1977 werd het gebouw bestemd tot gebouw van de wijkvereniging. De schippersschool was toen al enkele jaren opgeheven wegens terugloop van het aantal leerlingen.
Het internaatschip Prinses Marijke werd in september 1952 in gebruik genomen met als ligplaats de Geeuw in Sneek. Het schip was geschikt voor de opvang van 104 schipperskinderen met een protestants-christelijke achtergond. De exploitant was de Stichting Schoolfonds voor Schipperskinderen van de Ned. Herv. Kerk. Hoewel de schoolkeuze vrij was, was het toch de bedoeling dat er een nauwe samenwerking met de Willem Lodewijkschool zou ontstaan. Deze school had echter al lange ervaring met het onderbrengen van leerlingen in kostgezinnen aan de wal. Deze lange relaties wilde de school niet zomaar opzeggen. Het schip kreeg daardoor minder kinderen aan boord dan voor een sluitende exploitatie noodzakelijk zou zijn. In 1954 werd het schip van Sneek verplaatst naar Groningen. De kinderen vonden tijdelijk onderdak in de sneker Jeugdherberg.
De Willem Lodewijkschool stichtte tenslotte eind 1955 een eigen internaat in een voormalige horecagelegenheid ("De Waterpoort") aan de Lemmerweg nr. 3. Hier kwam ruimte voor ca. 60 kinderen. Dit internaat heeft 8 jaar op deze locatie bestaan waarna het wegens een teruglopend aantal leerlingen werd opgeheven.
literatuur:
- Leeuwarder Courant, 05-06-1931; 06-09-1952; 14-10-1955
- 'De Willem Lodewijkschool' (publicatie t.b.v. de reünie op 6 maart 1982)
- documentatieverzameling
Reacties