Datering
Maker Onbekend

Wervingsfolder voor het Prinses Marijke Internaat en de Willem Lodewijkschool.

Wervingsfolder. Tweekleurig drukwerk op wit papier. In het midden gevouwen. Op voorzijde de tekst: 'Schippers let op!'. Op de binnenzijde afbeeldingen in blauwe inkt van linksboven de Willem Lodewijkschool en rechtsonder het internaatschip Prinses Marijke'. verder een opsomming van de voordelen van het internaat en de school. Op de achterzijde contactgegevens van het schoolhoofd.
In de twintiger jaren van de twintigste eeuw was er in de Jan van Nassauschool te Sneek een klas bestemd voor schipperskinderen. In oktober 1930 werd besloten daar een eigen school van te maken. Na tijdelijk op enkele adressen gevestigd te zijn geweest kreeg de school in juni 1931 haar eigen gebouw aan de Johan Willem Frisostraat. Deze Willem Lodewijkschool werd op 4 juni 1931 geopend. In 1977 werd het gebouw bestemd tot gebouw van de wijkvereniging. De schippersschool was toen al enkele jaren opgeheven wegens terugloop van het aantal leerlingen.
Het internaatschip Prinses Marijke werd in september 1952 in gebruik genomen met als ligplaats de Geeuw in Sneek. Het schip was geschikt voor de opvang van 104 schipperskinderen met een protestants-christelijke achtergond. De exploitant was de Stichting Schoolfonds voor Schipperskinderen van de Ned. Herv. Kerk. Hoewel de schoolkeuze vrij was, was het toch de bedoeling dat er een nauwe samenwerking met de Willem Lodewijkschool zou ontstaan. Deze school had echter al lange ervaring met het onderbrengen van leerlingen in kostgezinnen aan de wal. Deze lange relaties wilde de school niet zomaar opzeggen. Het schip kreeg daardoor minder kinderen aan boord dan voor een sluitende exploitatie noodzakelijk zou zijn. In 1954 werd het schip van Sneek verplaatst naar Groningen. De kinderen vonden tijdelijk onderdak in de sneker Jeugdherberg. De Willem Lodewijkschool stichtte tenslotte eind 1955 een eigen internaat in een voormalige horecagelegenheid ("De Waterpoort") aan de Lemmerweg nr. 3. Hier kwam ruimte voor ca. 60 kinderen. Dit internaat heeft 8 jaar op deze locatie bestaan waarna het wegens een teruglopend aantal leerlingen werd opgeheven.
literatuur: - Leeuwarder Courant, 05-06-1931; 06-09-1952; 14-10-1955 - 'De Willem Lodewijkschool' (publicatie t.b.v. de reünie op 6 maart 1982) - documentatieverzameling

Identificatie
Titel
Wervingsfolder voor het Prinses Marijke Internaat en de Willem Lodewijkschool.
Objectnummer
FSM-2010-039
Objecttype
  • Reclamemateriaal
  • Folders
    Wordt gebruikt voor gevouwen drukwerk, zoals circulaires of reclameblaadjes, waarbij de tekst doorgaans niet over de vouw heen wordt afgedrukt. Gebruik 'planobladen' voor drukwerk dat opengevouwen wordt gelezen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021875
Over
Onderwerpen
  • Schoolgebouwen
    Gebouwen waarin scholen zijn ondergebracht, meestal lagere scholen, als zodanig ontworpen of aan dit doel aangepast. (AAT)Scholen hebben meerdere betekenissen, minstens tien. Binnen het kader van ‘onderwijs’ zijn de navolgende vijf betekenissen van belang.
  • Internaatschepen
  • Onderwijs
    Te gebruiken voor het vakgebied dat zich bezighoudt met het gehele proces van het overbrengen van kennis, attitudes, vaardigheden of sociaal gewaardeerde karakter- of gedragseigenschappen. Gebruik 'opleiden' voor de specifieke activiteiten die betrekking hebben op het doelbewust overdragen van kennis, vaardigheden of sociale normen aan anderen. (AAT)
  • Internaten
    Onderwijsinstellingen voor lager en middelbaar onderwijs waar de leerlingen tevens kost en inwoning genieten. (AAT)Privé-instellingen voor lager en middelbaar onderwijs waar de leerlingen tevens kost en inwoning genieten. (AAT)
  • Internaatschepen
  • Sneek
  • Schippersscholen
    Schippersscholen zijn scholen voor kinderen van schippers, met een onderwijsprogramma dat is afgestemd op het reizende bestaan van deze leerlingen.
Werk
Breedte
21.0 cm
Hoogte
13.8 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA