Datering
Maker Onbekend

Houten nap, gevonden bij graafwerkzaamheden bij het Nieuwe Kerkhof.

Nap. Hout. Gedraaid met een invallende lip en een kleine voet. Buiten- en binnenzijde voorzien van een, deels verdwenen, laag grijsbruine, bijna zilverachtige verf. Lipe en binennzijde beschadigd. Een afgebroken deel is weer aangelijmd.
De nap werd gevonden bij graafwerkzaamheden bij het nieuwe kerkhof te Sneek bij de boerderij van Koers. Het gebruik van een metaalachtige verf doet vermoeden dat de nap in tweede helft van de negentiende eeuw vervaardigd is. In die periode werd dergelijke verf ook veel toegepast bij de beschildering van bijvoorbeeld riganappen.

Identificatie
Titel
Houten nap, gevonden bij graafwerkzaamheden bij het Nieuwe Kerkhof.
Objectnummer
FSM-2010-057
Objecttype
  • Nappen
    Kommetje. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021894
Werk
Hoogte
5.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA