Datering
Maker Nederlandse Juwelierscombinatie b.v.

Verbondsbezem, in 1976 gewonnen door R.S. Alberda in de I.O.R. IV klasse .

Bezem. Houten steel met samengebonden borstel. Spiralend om de steel een zilveren banderolle met daarop de inscriptie 'Verbondsbezem 1976 "Ron Nic" R. Alberda Klasse IV I.O.R.'.
De prijs is afkomstig uit de enorme prijzencollectie van Rienk Alberda (1942-2012) uit Sneek. Hij was, net als zijn echtgenote Reina ((1943-2006), schipper in de Orde van de Sneeker Pan. Rienk Alberda kende een zeer actieve watersportcarrière. Hij zeilde succesvol in uiteenlopende klassen. In de Vrijheidsklasse en de Yngling werd hij Nederlands kampioen. Ook won hij het NK zeezeilen, het EK Sailhorse en de Primus Inter Pares. In de tempest maakt hij deel uit van de Nederlandse kernploeg.In 1976 veroverde hij de prestigieuze Verbondsbezem. Op zee zeilde hij o.a. de Fastnetrace, de HT-race en de Schuttevaerrace. De laatste jaren was hij actief in de Pampusklasse. Rienk Alberda was naast zeiler ook actief in organisaties achter de zeilsport. Zo was hij lid van het bestuur van diverse klassenorganisaties maar ook van de KWS, de NNWB en de KNWV. Als wedstrijdleider was hij actief bij Ek's en Wk's. Hij was hoofd sectie wedstrijdzeilen van het Watersportverbond en achttien jaar wedstrijdleider van de Schuttevaerrace, die hij eenmaal won.

Identificatie
Titel
Verbondsbezem, in 1976 gewonnen door R.S. Alberda in de I.O.R. IV klasse .
Objectnummer
FSM-2012-117
Objecttype
  • Bezems
    Een bezem is een grote borstel aan een steel om stof en vuil bij elkaar te vegen. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022347
Over
Onderwerpen
  • IOR klassen
Werk
Lengte
4.9 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Nederlandse Juwelierscombinatie b.v.
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA