Datering
Maker Onbekend

Floddermuts met in het kant gekloste palingen.

Slappe floddermuts. Bol met doorlopende flodder (ook op voorhoofd). Aan de achterkant gerimpeld. In de nek twee trekbandjes die door een gehaakt laddertje lopen. De kantstrook is voorzien van grillige motieven mogelijk (water-)planten en slangachtige dieren, mogelijk palingen.
De muts werd in 1962 verworven op een boerenboelgoed te Harich dat werd gehouden in opdracht van mevrouw Ybeltje Tromp. Zij woonde met haar broer Jelte op de boerderij die al lang in de familie was geweest. Na het overlijden van Jelte, en daarbij het beëindigen van het boerenbedrijf, werd de inventaris deels geveild waaronder ook deze muts.
De afbeelding van (mogelijke) palingen zou kunnen wijzen op een relatie met de palinghandel. Er zijn diverse verbanden te leggen tussen de familie Tromp in wiens bezit de muts werd aangetroffen, en de familie Visser die zich intensief met de palinghandel bezig hielden. Zekerheid of deze muts mogelijk voor een lid van de familie Visser is gemaakt is er, ondanks uitgebreid onderzoek door schenkster, niet gekomen. Tijdens de onderzoeken werd nog een anekdote gevonden die mogelijk ook iets met deze muts van doen heeft. In het verhaal wordt gesproken over Catharina Walinga de Jong (1812-1883), die 'een muts met wormen' droeg wanneer zij als landsvrouwe op bezoek ging bij haar pachters. Of het inderdaad deze muts betreft is waarschijnlijk niet meer te achterhalen.
Literatuur: - Tine Oosterbaan, 'Een Friese Floddermuts met bijzondere kant', in: Kostuum (Zeist 2008) - 'Floddermuts met wormen', in: Bulletin (Mei 2009, nr. 2) - Leeuwarder Courant 09-10-1962 - Dokumentatiemap Floddermutsen - Bibliotheek FSM

Identificatie
Titel
Floddermuts met in het kant gekloste palingen.
Objectnummer
FSM-2012-447
Objecttype
  • Floddermutsen
    Kleine mutsen voor binnenshuis, met een enkele of dubbele sierstrook als rand aan de voorkant en tot de oren reikend; werden door vrouwen in de 18e eeuw gedragen. (AAT)
  • Mutsen
    Hoofddeksel van textiel zonder harde rand. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022659
Over
Onderwerpen
  • Palingen
Werk
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Kant
    Verwijst naar fijn, decoratief ajourwerk in textiel, gemaakt door draden van linnen, katoen, zijde, haar, metaal of een andere vezel in lussen te leggen, in te rijgen, samen te draaien of te vervlechten om ontwerpen of patronen te vormen. Bij het maken van kant wordt gewerkt met een naald of met klossen. Het toevoegen van borduursels is niet ongewoon. Modern kant kan machinaal zijn vervaardigd. Ajourstoffen die op een weefgetouw zijn gemaakt en decoratief ajourbreiwerk worden doorgaans niet als kant geclassificeerd. Kant is vaak wit of effen van kleur. Echt kant ontstond in de veertiende eeuw in Europa en het Midden-Oosten, hoewel oude culturen bekend waren met gedecoreerde ajourstoffen, waaronder de Egyptische cultuur. Kant is te gebruiken als rand, boord of inzetstuk voor linnengoed of apparels. Ook wordt het samengevoegd tot grotere stukken textiel en dan gebruikt als voorhang, draperie, apparel of iets anders. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)Textile is literally 'all that is woven. The word is derived from the Latin word 'texere' meaning to weave. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden