Datering
Maker Dirk Sakes van der Werf

Dirk Sakes van der Werf - Zilveren geboortelepel van Joghem Jelles, geboren 29-07-1786

Geboortelepel. Ovale bak. Steel versierd met twee figuren. Dubbel getordeerde steel die wordt bekroond door twee figuren. Het is een allegorie op de Vriendschap, uitgebeeld door de bijbelse figuren David en Jonathan. De steel is met een rattenstaart aan de bak bevestigd. Op de achterzijde van de bak, langs de rand, een inscriptie: "Joghem Jelles Geboren / Den 29 Julij 1786". De lepel is ter plaatse van de aanhechting tussen bak en steel verbogen.
Deze lepel is (anno 2014) het enige bekende voorwerp met het meesterteken van Dirk Sakes van der Werf (Sneek 1743-1810). Hij werd meester zilversmid te Sneek in 1770 en trouwde in datzelfde jaar met Fockje Tjepkes Bouma. Na haar overlijden in 1774 trouwde Dirk Sakes in 1775 opnieuw met Yttje Gaeles Reckers. De laatst bekende registratie van Dirk Sakes van der Werf als zilversmid dateert uit 1800. In 1807 wordt zijn naam niet meer genoemd. Mogelijk stopte hij daarom tussen 1800 en 1807 met zijn werkzaamheden als zilversmid. Dirk Sakes van der Werf overleed te Sneek op 20 oktober 1810. (bron: www.zilverstudie.nl)
Over Joghem Jelles zijn geen nadere gegevens bekend. De lepel is door vererving vanuit een familie Schmidt, in het bezit van schenker gekomen. Hij was goed bevriend met de betreffende familie.

Identificatie
Titel
Dirk Sakes van der Werf - Zilveren geboortelepel van Joghem Jelles, geboren 29-07-1786
Objectnummer
FSM-2014-107
Objecttype
  • Memorielepels
  • Lepels
    Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000023376
Werk
Breedte
5.2 cm
Lengte
17.7 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Dirk Sakes van der Werf
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA