Datering
Maker Koninklijke Marine
Kinnebaksblok
Kinnebaksblok. Eén pokhouten schijf. Hardhout met buitenbeslag dat fraai is gefacetteerd. Wartelhaak (draaibaar). Op het blok ingeslagen stempels van o.a. gekruiste ankers en het jaartal 1893. Eén van de wangen is te openen met een scharnierende klep in het beslag. Deze wordt geborgd met een draaiende haak.
Kinnebaksblokken werden gebruikt wanneer het onmogelijk, of erg lastig, is om de gehele lijn door het blok te scheren. Door de opening in één wang kan de bocht van een lijn er op elk willekeurig punt in worden gehaakt. Kinnebaksblokken werden steeds tijdelijk ingezet wanneer er even een extra takel noodzakelijk was. Pilaar (1858) schrijft hierover het volgende: 'Kinnebaksblokken worden aan boord gebruikt als leidblokken tegen boord, bij het opzetten der marszeils, het hijschen van sloepen, het katten van ankers, het verhalen met kabeltouwen en trossen, en alle andere zoodanige gevallen, waarin men veel volk aan de halende part van een takel begeert te plaatsen, om daarmede te loopen. Er zijn dan ook verschillende afmetingen aan boord, waarvan er aan elken mast steeds een paar bij de hand horen te zijn.'
De gekruiste ankers geven aan dat het blok afkomstig is van een marineschip. Het cijfer 28 dat is ingeslagen geeft aan dat het blok 28 centimeter lang is, Dat klopt ook inderdaad voor het houten deel. Het gehele blok, inclusief wartelhaak, is 43 cm lang.
Literatuur:
- J.C. Pilaar: Handleiding tot de kennis van het tuig, de masten, zeilen enz. van het schip, derde druk (Amsterdam 1858)
Reacties